Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Düzbağ İçme Suyu Projesi kapsamında suda yüzde 12 oranında indirime gitme kararı aldı. Büyükşehir, daha önce 2018 Ocak ayında yüzde 15 oranında düşürdüğü su tarifesini güncelleyerek, bir yılda toplamda yüzde 27 oranında suda indirime gitmiş oldu. Başkan Şahin, Türkiye’nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımı olan 1 milyar 250 milyon TL bütçeli Düzbağ İçme suyu Projesi'nin tamamlandığını aktararak, Kahramanmaraş'tan doğan Göksu Çayı'nın suyunu en kısa sürede Gaziantep’e ulaştıracaklarını anlattı. Şahin, “GASKİ’nin bu projesi sayesinde yılda 125 milyonluk elektrik masrafı şehrin cebinde kalacak. Proje çalışmaları kapsamında bir yılda suda yüzde 27 indirim yapan başka bir şehir yok” dedi.
ALLEBEN GENÇLİK VE SPOR VADİSİ
600 dönüm alana sahip olacak Gaziantep Vadi Alleben Parkı; ikinci bir Yüzüncü Yıl Kültür Parkı niteliğini taşıyacak. Alleben Vadi Parkı, dünya standartlarındaki görünümüyle fark oluşturacak. Botanik bahçesi tarzında yapılacak parkın içinde herbaryum, kütüphane, laboratuvar, Ağaç Bilim Müzesi, çocuk köyü gibi farklı alanlar bulunacak.
GAZİRAY PARKI
Gaziray projesi içerisinde yer alan yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki aç-kapa yapısı üzeri kent parkı olarak işlevlendirilecek, proje çalışmalarına başlandı.
KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ
Şehitkamil ilçesi Özgürlük Mahallesi bulunan belediyeye ait yaklaşık 40 bin 350 metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek. 50 bin 664 metrekare kapalı alana sahip inşaat alanında kurulacak Gaziantep Kültür ve Kongre Merkezi tamamlandığında, uluslararası tüm organizasyon ve etkinliklere hizmet edebilecek, tüm mekânlarda aynı anda 6 bin 200 kişi etkinlik yapabilecek.
'BİR FİKRİM VAR' MERKEZİ
Kentte yaşamını sürdüren halkın, şehir ve ülkeyle ilgili, kendi yetenekleri ve becerileri doğrultusunda edindikleri bilgi, beceri ve kazanımları kullanarak girişimcilik, yaratıcı zekâ, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yönelmesini sağlayarak, fikirlerini beyan edecekleri merkez kurulacak.
BİLGİ EVLERİ
Çocukların kültürel anlamda gelişimini sağlayan, sosyal kazanımlarını, donanımlarını çoğaltarak hayata daha güçlü başlamalarına olanak sağlamak amacıyla birçok mahallede bilgi evleri yapılacak. Kurulan kulüpler aracılığıyla öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine imkan sağlanarak, etkinlikler gerçekleştirilecek.
KARKAMIŞ SULAK ALAN VE EKOPARK
Zeugma ve Karkamış Antik Kentleri arasında proje alanı içerisinde kalan 8 höyük 55 kilometrelik kültürel miras rotası içerisinde yer alacak. Toplam 550 hektarlık Karkamış - Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark projesiyle sulak alan ekosistemini korumayı, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde öneme sahip olan sulak alanı yaşatarak tanıtmaya teşvik etmeyi, kullanıcılara eğitsel ve rekreasyonel deneyimler yaşatacak farklı aktiviteler ve alanlar sunarak sulak alan bilincini artırmayı ve geliştirmeyi amaçlayacak.
MİLLET BAHÇESİ
Yıkılan Gaziantep Kamil Ocak Stadyumunu kapsayan alan; 100’üncü Yıl Parkı ve Allaben Deresi’nin devamlılığını sağlayacak. Gaziantep iklim, coğrafya ve kültürüne uygun Millet Bahçesi Projesi tasarlanacak. 130 bin 158 m² alana sahip olacak projenin, 78 bin 960 m²'sine inşaat alanı kurulacak. 23 bin 136 m² oturum alanı olan projede, 66 bin 130 m²'ye yeşil alanla renklenecek. Projede %17 yapılar, %51 yeşil alanla %32 meydan, avlu ve sirkülasyona yer verilecek.
BİLİM MERKEZİ
30 bin m²'lik Bilim Merkezi projesi, Gaziantep Kilis yolu, Burç kavşağında hayat bulacak. Yapı oturum alanın 9 bin 800 m² olacağı öngörülerek geri kalan 20 bin m²'lik alan ise bilim meydanı, açık otopark, açık sergi alanları, bilim şenlik alanları ve binayı topoğrafya içerisine gömen yeşil alanlardan oluşacak. 15 bin 200 metrekare kapalı alana sahip olacak proje tamamlandığında adeta bilim üssü olacak.
ARKEOLOJİ MÜZESİ
2 bin 438 m² olan Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nde konferans salonu, kütüphane ve okuma salonları, danışma, seminer odası, laboratuvar, yönetim ve çalışma ofisleri, dinlenme salonları, çocuk eğitim alanları yer aldı. Enstitüde basılı ve dijital kaynakların temini, depolama sistemleri, arşiv sistemi, dijital ortama aktarılması ve benzeri konularda dünya standartlarında yapılacak.
PROJELERDEN BAZILARI
RUMKALE KIYI DÜZENLEMESİ: Yerel malzeme kullanımı, mevcut topoğrafyayla uyum, iklime bağlı olarak gelişen kullanımlar gibi özellikler projede yönetim binası, 6 adet satış birimi, seyir terası, iskele ve otopark alanı yer alacak.
MİLLİ MÜCADELE PARKI: Gaziantep şehir merkezine 28 km uzaklıkta bulunacak 34 hektarlık alana; Gaziantep-Kilis yoluyla ulaşılacak. Gaziantep savunmasının en önemli kahramanlarından olan Şahin Bey’in şehit edildiği ve Şahin Bey Anıtı’nın bulunduğu yer, Milli Mücadele Parkı olacak.
AMATÖR SPOR KULÜPLERİ TESİSİ: 2 adet profesyonel Türkiye Futbol Federasyonu standartlarında futbol sahası ve 600 kişilik tribün yapılacak.
İBRAHİMLİ KENT PARKI: İbrahimli Bölgesi Metro Toptancı Market arkasında bulunan 32 bin m²'lik bir alanın Kent Parkı olarak şehre kazandırılacak.
LOJİSTİK MERKEZİ: Gaziantep ve bölgesinde sanayi ve ticaret sektörlerinin her türlü taşıma ve nakliye faaliyetleri bir merkezde toplanacak. Aynı zamanda gümrük hizmetlerinin verilebilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle kent merkezinin kuzeyinde yaklaşık 300 hektar alanda nazım imar planı ve uygulama imar planı onaylandı.
GÜNEYŞEHİR YENİ YAŞAM ALANI: Geneyik bölgesi yaşam merkezi haline gelecek. 55 kilometrelik proje hazırlandı.
BAYRAMLI YENİ ŞEHİR ALANI: Şehrin doğu alanında yer alan bölge için imar planları hazırlandı. Projeyle Bayramlı bölgesinde yaşam merkezi oluşturulacak.
ANNE ÇOCUK KAMPÜSÜ: Çocukların satranç, dama, matematik, tiyatro ve gezi gibi birbirinden eğlenceli etkinliklere katılabilecek.
ÜNİVERSİTE GENÇLİK MERKEZİ: Şehirdeki 4 üniversitede öğrencilerin serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini ve topluma uyumlu olmalarını sağlamak amacıyla merkez yapılacak.