Gazeteci değil  PKK’lı provokatör  

Yıldırım ve Merkel’in basın toplantısında, sahte fotoğraflar gösteren PKK’lı provokatör Armanc Nerweyi'nin, fotoğrafları PKK’lı hesaplardan topladığı ortaya çıktı. 

Başbakan Binali Yıldırım’ın Almanya temasları kapsamında önceki gün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı’nı karalamak isteyen Armanc Agid Nerweyi adlı dernek çalışanı, basın mensubuymuş gibi toplantıya katılarak Basnews için çalıştığını iddia etti. Ancak isminin yazılı olduğu bir derneğin kartvizitini dağıttı.

AFRİN’DE ÇEKİLMEDİ 

Terör örgütü PYD/PKK yanlısının, toplantıda gösterdiği fotoğrafların Afrin’den olduğu iddiası ise yalan çıktı. Nerweyi’nin gösterdiği fotoğrafların terör örgütü PYD/PKK’ya yakın sosyal medya hesaplarınca da kara propaganda için kullanıldığı ortaya çıktı. Basın toplantısı sonrasında Nerweyi, bu fotoğrafları internetten indirdiğini belirtti. 

Gazeteci olduğunu iddia eden Nerweyi, protokol kurallarına da uymayarak, kendisine söz verilmediği halde oturduğu yerden yüksek sesle konuşmaya başladı. İsminin yazılı olduğu bir derneğa ait kartviziti salonda dağıttı.Başbakan Binali Yıldırım provokatörlük yapan Nerweyi’ye, “Onlar başka olayların resimleri. Propaganda yapma. Afrin’de neler olduğunu bilmek istiyorsan oraya gel. Orada doğrusunu görürsün" cevabını vermişti.  

Sahte fotoğraflarla provokasyon yapan PKK'lının kendini gazeteci gibi tanıttığı belirlendi. 

İSTE ORGUTUN FOTOGRAF YALANI 

Toplantıda provokasyon girişiminde bulunan Nerweyi’nin Afrin’de çekildiği yalanıyla gösterdiği fotoğraflardan biri olan yaralı çocuk fotoğrafının 2016’nın ağustos ayında medyada yayımlandığı ortaya çıktı. Fotoğraflar, Anadolu Ajansı’nın daha önce yalan olduğunu belgelediği fotoğraf serisinde de yer alıyor. 

 Nerweyi’nin gösterdiği, daha önce terör örgütü PYD/PKK’ya yakın sosyal medya hesapları tarafından “Afrin’de çocukları kurtarın” etiketiyle kullanılan bir diğer fotoğraf ise Suriye’deki sahra hastanelerinin birinde çekildiği ve Alman Frankfurter Allgemeine gazetesinin bir haberinde kullanıldığı tespit edildi.

FakeNews teyakkuzu  

PKK-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu ve yandaşlarının, TSK'nın Suriye’nin Afrin bölgesinde sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı’na karşı kara propaganda ürünü fotoğraflar üzerinden yürüttükleri dezenformasyon faaliyetlerine karşı sosyal medyada çok sayıda kullanıcı uyanık olunması çağrısı yaptı. 

#FakeNews etiketiyle yapılan paylaşımlar, Twitter’da en çok konuşulanlar arasında yer buldu. Başbakan Binali Yıldırım’ın Almanya ziyaretinde bir gazetecinin, Zeytin Dalı Harekatı’na karşı sosyal medyada dolaşıma sokulan kara propaganda ürünü fotoğrafları göstermesi, bu etiket başlığında yapılan paylaşımları daha da artırdı. 

8 dilde 'Tuzağa düşme' mesajı 

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) 8 farklı dilde hazırladığı görselleri paylaştı. #FakeNews etiketiyle paylaşımda bulunanlar, terör örgütlerinin dezenformasyonlarına da sosyal medyadan tepkilerini dile getirdi. Ayrıca hükümet üyesi bakanlar ile dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da İngilizce ve Türkçe mesajlarla kampanyaya katıldı.