Darbe&terörün birlikteliği manidar 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak her ikimizin de ortak tavır almamız gerekir. Bunların karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. 

Emin PAZARCI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaptı. Obama’ya darbe girişiminin ardından verdiği destek için teşekkür eden Erdoğan, “Türkiye ile ABD'nin çok uzun süreli stratejik ortaklığının, Obama ile model ortaklığa dönüştüğünü dile getirdi, iki ülke arasındaki ilişkinin özel olduğunu ve güçlenerek devam ettiğini söyledi. 

İYİSİ KÖTÜSÜ OLMAZ

Erdoğan, "Özellikle bölgemizdeki terör eylemleriyle bu darbe girişiminin arka arkaya gelmesi tabii ki çok çok manidardır ve dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak her ikimizin de ortak tavır almamız gerekir. Bunların karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız çünkü terörizmin her türlüsü kötüdür, teröristin her türü kötüdür. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Hepsi bunların kötüdür, hepsi lanetlidir, bunlara karşı takınmamız gereken tavır da bellidir" değerlendirmesinde bulundu. 

TERÖR KORİDORU OLMAMALI

Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta DAEŞ, PKK, YPG, PYD terör örgütlerine karşı sürdürdüğü mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın” açıklamasında bulundu. Teröristbaşı Gülen’in iadesiyle ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı, "Bu darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar ABD'ye gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonraki hazırlanmakta olan dosyalar da yine Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen heyete daha sonra teslim edilecektir” dedi. 

Türkiye’ye güvence verdim 

ABD Başkanı Obama, darbe girişime katılanların yargılanması için adalet bakanlığı ve ulusal güvenlik ekibinin işbirliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvence verdi. 

ABD Başkanı Obama, 15 Temmuz’un ardından ilk kez Erdoğan ile yüz yüze görüştüğünü belirterek, “korkunç darbe girişimi” ifadesini kullandı ve Türk halkını demokrasiye sahip çıktığı için övdü. Obama, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu eylemleri yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim" ifadesini kullandı. 

GÜÇLÜ MÜTTEFİKİMİZ

Türkiye’nin güçlü bir NATO müttefiki ve DAEŞ ile mücadele koalisyonunun kritik bir üyesi olduğunu vurgulayan Obama, “DAEŞ’i birlikte Türkiye sınırlarından püskürttük ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız” dedi. Mülteciler konusunda da Türkiye’ye teşekkür eden Obama, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söylediğim gibi bu, tüm yükü sadece Türkiye'nin taşıması gereken bir konu değil. Bu konuda hepimizin destek vermesi ve bu desteği vermeye niyetli olduğumuzu göstermemiz gerekiyor" dedi. Obama Halep’te ateşkes sağlanmasına yönelik Rusya ile yapılan görüşmeler için ise “Neticelenmeye yakın ancak henüz tamamlanmadı” dedi. 

Obama’ya havaalanı şoku! 

ABD Başkanı Barack Obama Çin’e daha adımını atmandan büyük bir şok yaşadı. Ülkeye gelen tüm yabancı liderler Dışişleri Bakanı seviyesinde karşılanırken Obama daha alt seviyede karşılandı.Ancak diplomatik şok bununla sınırlı kalmadı. 

İLK YORUMU ‘ABARTILMAMALI’    

Obama’nın uçağına yürüyen merdiven yanaştırılmadı. Bu yüzden ABD Başkanı, uçağın arka kapısından inmek zorunda kaldı. Gazetecilerin görüntü alması engellenmek istendi. Bir Beyaz Saray personeli Çinli bir yetkiliye protokolün olması gerektiği gibi uygulanmadığını söyleyince "Burası bizim ülkemiz" cevabını aldı. Obama ise havalimanında yaşananların abartılmaması gerektiğini söyledi.

Haftalar içinde çözülecek

Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Merkel, vize konusunda gelişme olabileceğini söyledi. 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından önemli açıklamalar yaptı. Merkel, iki kritik konuda gelişme kaydedildiğini belirterek, AB ve Türkiye arasındaki vize serbestisi konusunun çözülmesini umduğunu belirterek “Yine de birkaç hafta sürebilir” dedi. Merkel, Alman parlamenterlerin İncirlik’i ziyaretinin de önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceğini açıkladı. Alman Meclisi’ndeki 1915 kararının ardından iki ülke ilişkileri gerilmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, kararın bağlayıcılığı olmadığını açıklamıştı. 

SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜM GEREKİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise görüşme sırasında Merkel’e Türkiye'nin güney sınırı boyunca bir “terör koridoru" oluşturulmasına izin vermeyeceğini ifade ettiği bildirildi. Erdoğan ayrıca Suriye’de siyasi çözümün önemine dikkat çektiği vurgulandı.

Dünya liderliğinin resmi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a zirve sırasında gösterilen yoğun ilgi sık sık objektiflere yansıdı. Bu karede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile sohbet ederken görünüyor. 

Avrupa mülteciye doymuş! 

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, G20 Liderler Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi. Göç krizinin üzerinden küresel çözümlerle gelinebileceğini belirten Tusk, sorunun ana nedenlerine odaklanmak gerektiğini söyledi. Tusk, "Düzensiz göçmenlerden söz etmiyorum bile, Avrupa'nın yeni mülteci akınlarını karşılama kapasitesi dolmak üzere" ifadesini kullandı. 

Yemek öncesi hoş sohbet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve eşi tarafından G20 liderleri onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, G20 Zirvesi’ne katılan lider ve eşleriyle birlikte aile fotoğrafına katıldı. Burada Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir süre ayaküstü sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan daha sonra yemeğe geçtiler.