Cumhurbaşkanlığı sisteminin 4 faydası 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, anayasa değişikliğinin 4 konuda büyük fayda getireceğini söyledi: Ekonomik kalkınma ve dış politika güçlenecek, birlik-beraberlik pekişecek, vesayetler bitecek. 

Hakkı Kurban

AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan eski Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündemi AKŞAM’a değerlendirdi. Anayasa değişiklik paketinin önemine işaret eden Cevdet Yılmaz, “Halkın basiretine, ferasetine güvenen, referanduma gitmesinden korkmaz” diyerek CHP’ye seslendi.

330’a ulaşacağız 

Komisyon çalışmalarının Ocak ayı başına kadar bitmesini beklediğini, Genel Kurulda da 330’un bulunacağına inandığını vurgulayan Yılmaz’a göre, yeni sistemin dört büyük faydası şunlar olacak: 

- Belirsizlikleri ortadan kaldırarak, Türkiye’nin ekonomisinin daha hızlı gelişmesini ve kalkınmasını sağlayacak. 

- Önümüzdeki süreçte dış politikada Türkiye’yi daha güçlü hale getirecek. 

- Cumhurbaşkanı en az yüzde 50’nin üzerinde destekle geleceğinden, merkez siyaset güçlenecek, toplumsal kesimleri bir araya getirerek, huzuru, birlik ve beraberliği sağlayacak. 

- Vesayet yapıları tasfiye olacak, hem Meclis hem Cumhurbaşkanlığı, arkasındaki halk desteğiyle demokrasiye güç verecek. 

Bizi içe kapatmalarına izin vermeyeceğiz

-“Şu soruyu sormamız lazım: Niçin terör örgütleri eş zamanlı olarak Türkiye’ye saldırıyor? Türkiye’yi farklı bir yöne doğru kaydırarak, içine kapatma derdindeler. Ama başaramayacaklar. Biz hem içimizde birliğimizi koruyacağız hem de dışarıda çok daha güçlü olmaya devam edeceğiz.”

BİRİLERİ RAHATSIZ OLUYOR

-“Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve hükümetimiz (Avrupa’daki) çifte standartları net şekilde ifşa ederek ortaya 

koyuyor. Bundan birileri rahatsız oluyor. Rahatsız olmasınlar, kulak versinler.”
dövizle borçlanmayın

-Dövizdeki hareketliliği de değerlendiren Yılmaz, “Dövizde riskler satın alınmış, realize olmuş durumda. Çok önemli, olumsuz bir olay olmadığı sürece sorun yok” dedi. Vatandaşlara da seslenen Yılmaz, “Bu süreçte küçük yatırımcının yapması gereken, dövizle gelirin yoksa dövizle borçlanmamak. İşlemleri, TL ile yapmak önemli” ifadesini kullandı. 

Ülkemizde ayrımcılığa yer yok 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musevi vatandaşların Hanuka bayramı dolayısıyla tebrik mesajı yayımladı. Erdoğan, “Farklılıkları zenginlik telakki eden, din, dil ve ırk ayrımı yapmayı reddeden köklü bir medeniyetin mensupları olarak bizler, dün olduğu gibi bugün de herkesin kendi din ve geleneğini özgürce yaşayabilmesine büyük önem veriyoruz.

birlik vurgusu

Nitekim, tüm vatandaşlarımızın kendi kültür, din ve geleneklerini hayatlarına yansıtabilmelerinin, karşılıklı saygı ve sevginin, birlik ve beraberliğimiz için de son derece önemli olduğunu her vesileyle vurguluyoruz. Bu duygular eşliğinde, yüzyıllardır barış içinde bir arada yaşadığımız, toplumumuzun ayrılmaz parçası Musevi vatandaşlarımız başta olmak üzere, tüm Musevilerin Hanuka bayramını tebrik ediyor, kendilerine esenlikler diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Gaziantep’e tebrik telgrafı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’in kurtuluş yıldönümü dolayısıyla Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e tebrik telgrafı gönderdi. Antep, Kurtuluş Savaşı’nın ardından ‘Gazi’ unvanına layık görülmüştü. 

21 MADDELİK TEKLİFTE NELER VAR?

-Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor. 

-Milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indiriliyor. 

-Seçimler 4 yılda değil 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de aynı gün olacak. 

-Milletvekilliğinin düşmesi, düşürülmesi, ölüm ile diğer boşalma hallerinde boşalan üyelikler, aynı partinin yedek milletvekilleriyle doldurulacak. 

-Teklifle, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. 

-Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak. 

-Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. 

-Cumhurbaşkanı devletin başı olacak ve yürütme yetkisi cumhurbaşkanına ait olacak. 

Kararname için yetki 

-Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları ve üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek. 

-Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. 

-Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak; temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılacak. 

-Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. 

-TBMM, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divan’a sevk kararı alabilecek. 

-Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. TBMM üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları ve üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek. 

-Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. 

Karşılıklı seçim kararı

-Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek. 

-TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu halde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. 

-Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. 

-Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. 

-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)  12 üyeden oluşacak ve iki daire halinde çalışacak. Kurulun üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, yarısını ise Meclis seçecek.