1
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uganda' Cumhurbaşkanı Musavani ile yaptığı ortak açıklamada BM'ye çatarak "Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan bu 5 ülke daimi üyedir. Bu 5 tane daimi üye dünyanın kaderini belirlemektedir. Birinci Dünya Savaşı'nın şartları içerisinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyelerin içerisinde dikkat edilirse Afrika'dan bir tane ülke yoktur. Halkı Müslüman olan bir tane ülke yoktur. Kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı dünyada adalet dağıtımaz." diye konuştu.
Malum Afrika'nın 54 ülkesi var. Şu anda 49 ülkede büyükelçilik bulunduran ülkeyiz. Özellikle doğu Afrika'nın güvenlik, huzur ve kalkınmasına büyük önem veriyoruz.
AFRİKA'DAKİ EN BÜYÜK TEHDİT UNSURU TERÖRDÜR
Bu yaz gerçekleşecek seçimlerin sükunetle gerçekleşmesini temenni ediyorum. Şüphesiz ki Afrika'da istikrarı tehdit eden en önemli şey; terörizmdir. Bu konuda 3 başlığımız var; bir tanesi mezhepçilik diğeri ırkçılık ve sonuncusu da terörizmdir. Örneğin 35 yıldır terörle mücadele eden ülkemiz çok ağır bedeller ödedi. Bölgenin en önemli tehdit unsuru mezhepçiliktir. İkincisi ırkçılıktır ve ne yazık ki ırkçılıkta terörizmi teşvik eden en önemli unsurdur.
TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DA SÖMÜRGECİ BİR GEÇMİŞİ YOK
Türkiye'nin Afrika'da sömürgeci geçmişi olmamıştır. Biz Uganda'nın geleceğinin daha çok aydınlık daha çok parlak olduğuna inanıyoruz. Bu düşüncelerle ziyaretimin hayırlara vesile olmasını beyaz Nil kadar bereketli olmasını öneriyorum.
"ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ KILACAĞIZ"
Bölgenin terör ve teröristle mücadelesinde bizler çok büyük mücadele ortaya koyduk. Bizler de terör mağduıru olanlara destek vermeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi Afrika açılımı kapsamında açtığımız ilk elçilik Uganda'dadır. Karşılıklı olarak büyükelçiliklerimizi açtığımız bu süreçte önümüzdeki süreci çok daha güçlü kılmak istiyoruz. Özellikle istiyoruz ki çok daha büyük bir büyükelçilik inşaa edelim (Uganda'da). Benzer bir şekilde Türkiye'de de Uganda böyle büyük bir elçilik binası inşaa etsin. Kendileri de buna olumlu baktılar ve geleceğe ilişkin projelerimiz paylaşıp bir çok konuda hemfikir olduğumuzu gördük. 115 kadar işadamıyla birlikte geldik ve bu akşam işadamları bir araya gelecek. Türkiye'nin Afrika'da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve 'kazan, kazan' bizim temel ilkemizdir. Tüm alanlarda, savunma, turi,zm, ekonomi, tarım ve tüm alanlarda ortak yatırımlar içine girebiliriz.
Altyapı, üstyapı gibi alanlarda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttim. Biz Uganda'nın geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz. Kıymetli dostumun şahsında tüm Uganda halkını selamlıyorum.
Musavani'nin konuşmasından öne çıkanlar;
"TÜRKİYE TÜM AFRİKA ÜLKELERİ İÇİN İLHAM KAYNAĞIDIR"
Afrika ile Türkiye arasında büyük bir potansiyel var ancak biz bir araya gelmezsek bu potansiyel kaybolacak. Belli başlı bazı konular yakın zamanda sözleşmelerle tamamlanacak. Temmuz ayına kadar kendi aramızdaki konulardan, sosyal güvenlik konusunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Türkiye'nin liderliği sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır. Türkiye yakın tarihe kadar dünyanın gelişmiş ülkelerinde değildi ve potansiyeli gerçeğe aktarılmamıştı. Türkiye'nin yenilikçi liderliği sayesinde Türkiye son 10 yılda ciddi mesafe kaydetti. 19. yy. da büyük bir imparatorluk olan Osmanlı, bu tarihten sonra düşüşe geçti ve 'hasta adam' ismini aldı. Oysa artık Türkiye tüm dünyada büyümenin itici gücü haline geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
BM BU YAPISIYLA ADALET DAĞITIMAZ!
BM'nin Somali'de bütçesini azaltmış olmasını doğru bulmuyorum. Terörün tehdit ettiği böyle bir ülkeyi ortada kendi başına bırakmak çok ciddi bir yanlış olur. Biz BM öyle veya böyle nasıl adım atarsa atsın Somali'yi bugüne kadar yalnız bırakmadık, yalnız bırakmamakta kararlıyız. Eğitimden sağlığa, altyapıya varıncaya kadar. Havalimanından deniz işletmeciliğindeki limana kadar orada Türk firmaları görev almış vaziyetteler. Önemli olan gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerle münasebet değil, az gelişmiş veya en az gelişmiş durumundaki ülkelere el uzatmaktır. Dünya beşten büyüktür diyorum. Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan bu 5 ülke daimi üyedir. Bu 5 tane daimi üye dünyanın kaderini belirlemektedir. Birinci Dünya Savaşı'nın şartları içerisinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyelerin içerisinde dikkat edilirse Afrika'dan bir tane ülke yoktur. Halkı Müslüman olan bir tane ülke yoktur. Kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı dünyada adalet dağıtımaz. Geçici ülkeler var diyemeyiz. Geçici üyelerin orada herhangi bir fonksiyonu yoktur. BM Genel Kurulu'nun bu konuda hassasiyet göstererek dönüşümlü daimi üyeliği BM Genel Kurulu'ndan öte güvenlik konseyine yerleştirmelidir. Çünkü dünya 5'ten büyüktür. Orada yeri geldiği zaman Uganda'da yerini almalı, Türkiye'de yerini almalıdır.