Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım, ''65. Hükümetin İlk Yüz Günü'' değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

1

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle;

Adalet alanında yapılan çalışmalara göz atmak gerekirse, özellikle geciken adalet adalet değildir algısı maalesef yıllardır adalet sistemimizin önünde en büyük sorundur. Adaletin gecikmeden tecelli etmesi için bölge idare mahkemelerinin veya diğer adıyla istinat mahkemelerini faaliyete geçirdik. 20 Temmuz itibarıyla çalışmaya başladı. Burada davalar yıllar sürüyor, Yargıtay'a, Danıştay'a gidiyor, dosyalar birikiyor, vatandaş umudunu kesiyor. Belirli suçlarda, belirli parasal miktara kadar olan davalar istinat mahkemesine gelecek, orada iş bitecek Yargıtay'a, Danıştay'a gitmeyecek. Bu yıllardan beri beklenen bir şeydi. Böylece Danıştay, Yargıtay biraz daha içtihata yönelik, büyük ölçekli davalara bakma durumunda kalacak. 100 gün içerisinde üst yargıda yeniden yapılandırmaya gittik. Özellikle Danıştay ve Yargıtay'ın gelişmiş ülkelerdeki örneklere benzer şekilde üye sayılarında, daire sayılarında azaltmaya gittik. Bunun bir sebebi de istinat mahkemeleri kurulunca hantal yapıya ihtiyaç kalmamasıydı, bu aynı zamanda bir tasarruftu. Hem işlerin hızlanması hem de daha hızlı sonuç alınması için bu düzenlemeleri yaptık. 

15 Temmuz'da yaşadığımız terör girişiminden sonra, darbe girişimine iştirak edenler gözaltına alındı, tutuklama kararları verildi, yargılanmaları önümüzdeki dönemde devam edecek. Daha önce mahkemelerde hüküm giymiş, cezalarını çekmiş, tahliyelerine 1 yıl kalanlar zaten şartlı olarak çıkarılıyor. Burada iyi halleri devam edenler 1 yıl yerine 2 yıl kala bırakılmasını öngören bir düzenleme yapıldı ve uygulamaya yapıldı. 

BEKİR BOZDAĞ: Bu akşam itibarıyla 33 bin 338 hükümlü tahliye edilmiştir. Bu uygulama cezanın dışarıda infazını öngörüyor. Denetimli serbestlilik sözkonusu. 

BİNALİ YILDIRIM: Gözümüz onların üzerinde olacak. Bu da bu tür haklardan yararlanana bir uyarı niteliğinde. 

ÇALIŞMA SOSYAL VE GÜVENLİK BAKANLIĞI

Özellikle çalışma ve sosyal güvenlik alanında ciddi reformlar yaptık. Bunlardan bir tanesi az tehlikeli sınıfındaki işyerindeki uygulamada bazı sıkıntılar başgöstereceğini dikkate alarak yasadan gelen uyarıları değerlendirdik ve bu uygulamayı 1 yıl erteledik. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu'nun 50 işçi ve daha az çalıştıran yerlerde 1 yıl ertelendi. Bunu yeniden gözden geçireceğiz. Turkuaz Kart, beyin göçünü geri getirmeye yönelik yeni bir uygulamadır. Yurt dışında gerek Türk, gerek yabancı uyruklu beyinlerin, Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir teşvik unsuru olarak gündeme aldık. Burada amaç Türkiye'de yatırım yapmayı teşvik etmek, üretimi teşvik etmek, daha çok istihdamı teşvik etmek. İstihdam alanında bir önemli uygulama oldu. Fabrikalar işçi alırken, onların yetişmesi için  mesai ve para harcıyorlar. O yüzden "Ben yetişmiş adam alayım" diyorlardı. Onun önüne geçmek için 1 yıl boyunca al, çalıştır, hem iş öğrensin, bunun getirdiği yükü de senin sırtına vurmayacaağız, devlet olarak parasının yarısını biz vereceğiz. 6 ay yerine 1 yıla çıkardık. 1 yıl boyunca hem ücretini alacak, dolayısıyla işverene yük gelmiyor, aynı zamanda işe giren meslek öğreniyor. 100 gün içinde 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk.Er ve erbaşların sağlık hizmetinden istifade etmelerini getirdik. 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlara, yakınlarına, gazilerimize kanunen bu ünvanın verilmesi ve bölücü terörle mücadeleden, vatan savunması için mücadele eden bütün şehitlerimize tamamen aynı hakların sağlanması imkanını getirdik. 

KURBANLIK HAYVAN SIKINTIMIZ YOK

FARUK ÇELİK: Geçtiğimiz yıl ortalama 880 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçük baş hayvan kurban edilmiş. Şu anda herhangi bir noksanlık sözkonusu değil, hayvan varlığımız yeterlidir. 

BİNALİ YILDIRIM: Vatandaşa fazla fiyat çekmesinler, oralara göz kulak olun. Tadı kaçmasın. Tarımsal kredilerin borçlarını 5 yıla yaydık. 640 milyon para ödeyeceklerdi, ne yapalım milleti zora sokacak halimiz yok. Dedik ki, "5 yıl boyunca ödeyin". Ayrıca çiftçilerimizin Ziraat Bankası'na Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarını 1 yıl süreyle erteliyoruz. Gübrede ve mazotta KDV kalkmıştı bu yılın başında. Gübrede de yüzde 17 indirim sağlandı. 1 torba 99 lira yerine 67 liraya inmiş oldu. Bu da tarımdaki maliyetlerin biraz daha aşağı çekilmesine fayda sağlayacak. Tarımda havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Herkes her yerde, herşeyi ekip biçmeyecek. Birisi patates ekiyor diye öbürü de ben de parası iyi patates ekiyorum diyor, herkes ekiyor, bu sefer patates fiyatı çekiyor. Bunun yerine bölgelere göre hangi ürünlerin hangi havzalarda yetişeceğine Bakanlık karar verecek. Böylece üretilen ürün de para edecek. Kendi içinde rekabete de girmeyecek. Buradan herkes kazanacak, en önemlisi Türkiye kazanacak. Türkiye kalkınmayı tarımla sağlıyor. Sanayimiz, teknolojimiz herşeyimiz gelişiyor ama tarım bizim için stratejik bir alan olarak ele alınacak ve bu konudaki katma değerimizi daha da arttıracağız. 

Genç Tarım İşçisi Projesi'ni başlattık. Her bir gencimize 30 bin lira karşılıksız para veriyoruz. Git köyünde tarımla uğraş, yeter ki oradaki toprakları işle dedik. Damızlık ağırlıklı destekleme projesine geçiş yapıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren çalışmalar bitmiş olacak ve desteklemeleri öyle parça parça vermeyeceğiz. Yılda ekim ve hasat dönemlerinde vermek suretiyle vatandaşımızın, çiftçimizin beklentisini de karşılamış olacağız. Arazilerin toplulaştırılması ile sulamasını birlikte yüreteceğiz. 

BAKAN ÇELİK: 941 havza belirlendi. Kısa bir dönem içinde bu yeni modeli sizlerle birlikte kamuoyunda paylaşacağız. Balıkçılarımız 1 Eylül itibarıyla 'vira bismillah' dedi. onlara da hayırlı kazançlar diliyoruz. 

YILDIRIM: Evet biz de bol bol bereketli sezon temenni ediyoruz. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İLE İLGİLİ FAALİYETLER

Terörle mücadele özellikle geçtiğimiz 24 Temmuz'dan itibaren yeni bir anlayışla devam ediyor. Ülkenin her köşesinde vatandaşımızın can, mal güvenliği sağlanıncaya kadar, vatandaşlarımızı yurdun her köşesine seyahat edinceye kadar bölücü terör unsurlarının güvenlik kuvvetlerimize, sivil vatandaşlarımıza saldırıları tamamen bitinceye kadar operasyonlara ara vermeden devam edeceğiz. Şehirlerimizde, ilçelerimizde maalesef çukurlar açıldı, hendekler kazıldı. Vatandaşlarımız çok zor şartlar altında bölgeden ayrılmak mecburiyetinde kaldılar. Bütün buralarda terör unsurları temizlendi. Pazar günü doğu ve güneydoğuda 22 ili kapsayan bir yeniden kalkınma projesi ve ekonomik gelişme programını da devreye alacağız. Bunun detaylarını Diyarbakır'da kamuoyunda paylaşacağız. Buralara yöneli ciddi yatırımları paylaşıyoruz. Pazar günü 1.4 milyar civarında yeni temel atıyoruz. Bunlar operasyonlar sırasında yıkılan Silopi, Cizre, Şırnak, Sur, İdil'deki vatandaşlarımızın konutları, binaları daha da güzel şekilde kısa sürede yapılacak 1 yılda tamamlanacak. Ancak bu hainlerin verdiği zarar daha büyük. 10 milyar tutarında zarar verdiler o çukur ve hendekleri kazmak suretiyle. Orada güvenlik kuvvetlerimize ve bölge halkına verdikleri zararın parasal tutarı 10 milyar, 3 yıl içerisinde bu zararı ortadan kaldıracağız. Vatandaşlarımız evlerine dönmüş olacak. 

ÇÖZÜM MÖZÜM YOK. ÇÖZÜM VATANDAŞLA OLACAK

Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda hiçbir taviz vermeyecek. Çözüm, mözüm yok kardeşim. Çözüm vatandaşla. Vatandaşla aramızdaki bu hainleri çıkaracağız, terör örgütünün Kürt vatandaşlarımızın başına bela olmaktan kurtaracağız. Terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok, Kürt vatandaşlarımızın PKK diye bir sorunu var. Biz bu sorunu kentlerde kontrol altına aldık şimdi kırsalda güvenlik güçlerimiz bütün gücüyle üzerine gidiyor, gitmeye de devam edecek. Bu konuda bir zaafiyet asla kabul etmiyoruz. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri'ne hiçbir şarta bağlı olmaksızın bağlandı. Şimdi herkes yerini biliyor, patronunu biliyor. Bunun güvenlik ve terörle mücadele bakımından büyük faydısını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Operasyonlar sırasında özellikle Diyarbakır, Siirt, Şırnak'ta yapılan çalışmalarda 40 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bu bölücü terör örgütü bu uyuşturucuyu içecek hali yok. Çocukları zehirliyor. Hatta Avrupa'ya götürüyorlar oradakileri de zehirliyorlar. Avrupalılar ne zaman akıllanacak ben merak ediyorum. Onlar orada sergi açtırmaya devam etsin. 

77 milyon kök kenevir imha edildi. Bu uyuşturucu işine bulaşan 8 bin 561 kişi gözaltına alındı, bir kısmı tutuklandı. Bunun parasal değeri 4 katrilyon. Hani terör örgütü nereden kaynak sağlıyor diye merak edenlere söylüyorum. 25 tane çalınmış araç bulduk Lice'de. Bunlara bomba yüklenecek bir yerlerde patlatılacak. Şu anda 910 tane çalınmış araç var. Yurt genelinde bunlar takip ediliyor. Artık mahallelerde ve çarşılarda bekçi sistemine geçiyoruz. Kalıcı ve geçici koruculuk sistemini özellikle bölgede yaygınlaştırıyoruz. Bir yandan da terörden zarar gören vatandaşlarımızın zararlarını ödemeye devam ediyouz. Şartların bu kadar zor olmasına rağmen yasadışı göçü engellemek konusunda da hiç taviz vermedik. Biz sözümüzün arkasındayız AB'nin de verdiği sözün arkasında durmasını bekliyoruz. Darbe gecesi bile Sahil Güvenlik Komutanlığı 2 bin tane göçmenin hayatını kurtardı. Ayrıca bu DEAŞ denen bela, terör örgütü maalesef dünyanın başına büyük bir bela oldu. DEAŞ'la mücadelede Türkiye zayıf kalıyor diyenlere cevabım var. 145 ülkenin vatandaşı olan 52 bin DEAŞ'lı veya şüphelisine giriş yasağı koyduk. Ülkemizden 3 bin 800 kişiyi sınırdışı ettik. Geri Kabul Anlaşması'nı tabii ki vize serbestliğine bağlı, ne zaman vize serbestisi olunca Geri Kabul'de yürürlüğe eşzamanlı olarak girecek. 

SÜLEYMAN SOYLU: Uluslarası İşgücü Kanunu'nda yurtdışından Türkiye'ye yatırım yapacak vatandaşlara ve yabancılara yönelik ölçüsünün Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği "Vatandaşlık verme hakkı" getiriliyor. Dün akşam itibarıyla KHK'da çıkan teröre bulaşmış belediyelerle ilgili kayyum atanması. Teröre yataklık yapmış işletmelere el konulduğunda bunları kimin yöneteceği 674 sayılı KHK ile düzeltilmiş oldu. 

BİNALİ YILDIRIM: Sadece FETÖ terör örgütünün ülkemize verdiği zararlarla değil aynı zamanda bölücü terör örgütüne yerel idarelerin destek verdiğini biliyoruz. Doğrudan terör örgütüne destek olmuş belediyelere ve yerel yönetimlere kayyum atanabilecektir. Büyükşehir yasalarıyla birlikte valilerin büyükşehirlerdeki faaliyetleri maalesef hemen hemen sıfıra gelmişti. Şimdi tekrar Valilikler, İl Özel İdareleri, belediyelerin yetişemediği yerlerde hizmet yapılacak. 2017'den itibaren elektronik kimlik vereceğiz. Bütün vatandaşlarımıza dağıtılacak. Kimlik kartınızı vereceksiniz, içinde her türlü bilgi var. Hangi ilaçları alıyorsunuz bütün bilgileriniz var ama bu bilgilere kimse erişemeyecek. Herhangi bir işlem yapılacağı zaman o bilgileri sağdan soldan soruşturma yerine hemen karttan bakacaklar ve dolayısıyla bürokrasi ortadan kalkmış olacak. 

KÜLTÜR TURİZM ALANINDA

Turizme maalesef kötü başladık. Artık ilişkileri Rusya ve İsrail'le iyileştirdik. Şimdi Mısır ve Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Diğer ülkelerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dış politikada dostlukları artırmak, düşmanları azaltmak prensibiyle hareket ediyoruz. Türkiye bölgede herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye'de güven ve istikrar bozulursa bölgede değil, dünyanın dengeleri değişir. Turizmde işler yavaş yavaş toparlanıyor. Sezonun en yüksek dönemindeyiz ve artış başladı. Hem dışarıdan gelişler hem de Ramazan, Kurban Bayramı uzun olduğu için iç turizmde ciddi canlanma oldu. Dışarıdan gelen misafirler için verilen uçak şirketlerine destekler vardı. Bunları da yıl sonuna kadar uzatacağız. 100 gün içerisinde UNESCO'nun önemli bir toplantısı İstanbul'da gerçekleşti. 1.400'den fazla delege katıldı. Tarihi ve kültürel miraslarda Türkiye'nin listeye alınan eser sayısı 16'ya çıktı. Devlet Tiyatroları önümüzdeki sezonda tamamen Türk yazarı ve sanatçıların eserleriyle sahne açacak. 

MİLLİ EĞİTİM

Milli Eğitim 19 Eylül'de ilk ders zili çalıyor. Bütün öğrencilerimize, örgün, yaygın 19 milyon öğrenci ders başı yapacak. Yavrularımıza Allah zihin açıklığı versin. Çocuklarımıza başarılar diliyorum. Bu sene Milli Eğitim'de özellikle yeni bir uygulamaya gidiyoruz. Sözleşmeli öğretmen uygulaması. 15 bin ilk etapta sözleşmeli öğretmen işbaşı yapacak. Bunlar baştan nereye gideceğini, hangi şartlarda görev yapacağını biliyor. İsteyerek, heyecanla gidip çalışmalarına başlayacaklar. Bu bağlamda doğu ve güneydoğuda maalesef terör örgütünün baskısı, terör örgütüyle bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri değiştiriyoruz. Bunlar eğitim yerine terör örgütünün amaçlarına hizmet eder bir noktaya gelmişler. Bu eğitim döneminde 5 tane yeni üniversite kurduk. Ayrıca 498 tane engelli öğretmen ataması yapıldı. Bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. Böylece 60 bini geçmiş oluyor okul sayımız. 7 bin 800 tane okul var. Neredeyse özel okul miktarı yüzde 14'e erişmiş durumda. Organize Sanayi Bölgeleri içinde meslek okulları vardı. Şimdi bu okulları organize sanayi bölgelerin dışında açılsa da aynı haklardan yararlanacaklar. Çocuklar hem okuyacak hem para alacaklar. 1 yıl boyunca 5 bin lira para alacaklar. 

Çıraklık eğitiminde yeni bir yönteme geçtik. 

İSMET YILMAZ: Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz. Buraya giden öğrencilerimize 1/3 arasındaki miktarı devlet karşılayacak. Mezun olan öğrenciler teknisyen olacak. 

BİNALİ YILDIRIM: Çırakları genellikle işyerleri yük olarak görüyor. Onların masrafların ıbiz karşılayacağız. Hem işini öğrenecek hem de harçlığını alacak. Bir meslek kazanmış olarak ülkeye hizmet edecek. 

ORMAN VE SU İŞLERİ

56 milyon fidanı toprakla buluşturdu Veysel Hoca. Orman varlığımız artmaya devam ediyor. Her ne kadar yangınlar olduysa da daha fazlasını dikerek bu zararları ortadan kaldırıyoruz. 80 yeni tesis var. Baraj, gölet, taşkın korumalar ve buna benzer önemli tesislerin açılışını gerçekleştirdik. 163 tane tesisin temelini atmış olduk. Kıbrıs'a suyu götürmüştük, ancak su orada boşa akıyordu. Suyun izole hatlarını yapmak suretiyle belediyelere içme suyunu da bütün belediyeler anlaşma yaptı. 

TUĞRUL TÜRKEŞ: Kıbrıs'ın çoğunluğuna su verilmektedir. 

BİNALİ YILDIRIM: Kıbrıs'ın kalkınmasına gerekli katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Burada amacımız, hedefimiz barışın sağlanması, iki toplumdan oluşan devlet sisteminin yürürlüğe girmesi. Burada rum kesiminin önüne fırsat çıkmıştır. Umarız bunu tepmezler, kaybetmezler. Türkiye her zaman adada barıştan yana olmuştur. Burada adil bir yönetişim ve her iki toplumun haklarını koruyan, güvenliğini sağlayan sağlam bir anlaşma bizim için vazgeçilmezdir. Bu konuda KKTC yönetimine her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. 

ULAŞTIRMA

100 gün içerisinde iki tane büyük eseri Türkiye'ye kazandırdık. Bir tanesi Osmangazi Köprüsü. İstanbul'u, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir'e bağlayan. Dev bir eser. 30 Haziran'da açtık. Günde ortalama 20 bin araç geçiyor. Bursa'dan İstanbul'a 45 dakika. Bahçelievler'den Sabiha Gökçen'e 2 saatte gidemezsin. Doğuya olan trafik, İzmit tarafına olan trafik yüzde 25 rahatladı. İkinci büyük eser 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı. Bu iki projenin 21 milyar lira biten kısmı. Diğer bölümleri bittiğinde bu rakam 50 milyarı aşıyor. Bu süre içerisinde 350 km. yeni bölünmüş yol yapıldı. 500 km. sıcak asfalt yapıldı. Yeni başlanan yol, havaalanı, liman projelerinin 3 aylık tutarı 3 milyar Türk Lirası. 5 milyarlık yeni projenin de ihalesi yapılıyor. Yeni bir müjde, dün itibarıyla Çanakkale 1915 Köprüsü ve otoyolunun kararını imzaladım. Süreç resmen başladı. 18 Mart 2017'de de kazmayı vuracağız. Böylece Marmara'yı, Çanakkale'yi, Boğazları bir büyük çevre yoluyla birbiriyle birleştirmiş olacağız. Çanakkale geçilmez lafı ancak savaşlarda düşmana geçerli. Çanakkale vatandaşa her zaman geçilir hale gelecek. 

SAĞLIK

3 ayda 1900 yeni yatak 467 yoğun bakım ünitesini hizmete aldık 272 yeni ambulans hizmet vermeye başladı. 565 evde sağlık hizmeti için araç alındı. 

RECEP AKDAĞ: 21 adet göçmen sağlığı merkezi hizmete soktuk. Van ve Adana'da onkoloji merkezlerini hizmete soktuk. 18 bin yeni sağlık personeli istihdamı gerçekleştirdik. Buralar için 11 bin yeni kadro ihdası yaptık. Askeri hastaneleri Sağlık Bakanlığı çatısı altına aldık. 33 hastane ve 5 sağlık merkezi olmak üzere. FETÖ'den 14 tesisi alıp vatandaşın hizmetine sunduk. 

BİNALİ YILDIRIM: Şehir hastanelerin inşaatı devam ediyor. Bunlardan iki tanesi bitti. Biri Mersin, biri Yozgat. Daha sonra Ankara, İzmir, İstanbul'da olacak. Yavaş yavaş hastane sisteminden şehir hastaneleri sistemine geçmiş olacağız. 

MİLLİ SAVUNMA

Milli Savunma Bakanlığı yeniden doğdu. 15 Temmuz'dan sonra kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci yaşadık. MSB tam anlamıyla müstakil bir bakanlık olarak yeniden yapılandı. Burada kastettiğim sivil, asker birlikte çalışacağı her türlü müsteşar, müsteşar yardımcıları, genel müdürlükler diğer bakanlıklar gibi kapsamlı bir yeni organizasyona kavuştu. Silahlı Kuvvetlerin yan işlerini personel temin ediyordu. Şimdi bu işleri MSB yapacak. Asker kendi işiyle uğraşacak; harekat, taktik, savunma hizmetleri, caydırıcılık hizmetlerini yapacak. MSB ona eleman yetiştirecek. Onların ihtiyaçlarını görecek; silah, teçhizat vesaire. Tersaneler, fabrikalar gibi lojistik destekleri verecek. Burada önemli bir reform var. Silahlı Kuvvetlerimiz kendi içinde bir yenilenme hareketi başlattı. Daha uzmanlaşmış bir silahlı kuvvetler. Profesyonellerden oluşan, her türlü tehdide karşı hazırlıklı bir hale geliyor. Bu amaca yönelik olarak YAŞ'ın yeniden yapılanması, kuvvet komutanlarının, Genelkurmay ve MSB ilişkilerin yeniden belirlenmesi. Okulların lise ve ortaokul kısımlarının kapatılması, bütün kaynaklardan Harp okullarına öğrenci alınması. Bu kahpe örgütün en büyük araçlarını, buradaki öğrenciler, terfi tayin sisteminde izlerini silmek için her türlü tedbir alınmış vaziyette. Türkiye savunma sanayi alanında yerlileştirme ve millileştirme hamlesini daha da hızlandıracak. Türkiye caydırıcılığını da artıracak tedbirleri almaya devam ettirecek. 

100 gün içerisinde en fazla yaptığımız iş ekonomi üzerinedir. Kapsamlı düzenlemeler yaptık. Vatandaşla devleti barıştırdık. Kavga, niza mahkeme yok kardeşim. Devlete ne kadar borcun var, ne kadar verebilirsin. Faizleri, gecikmeleri bir kenara bırakıp, el sıkışıp barışıyoruz. Devlet vatandaşı ile kavgalı olamaz. Kapsamlı bir vergi barışı, her türlü cezalar, primleri yeniden yapılandırdık. Faizlerini affettik. Vatandaşa stok fazlan varsa gel bildir, malını saklama, cezalı duruma düşme diyoruz. Bir yerde duran paran varsa, yurtdışından paran varsa buyur getir. Yatırımcıya da konfeksiyon usülü teşvik yok. Her bedene aynı elbise değil. Karşı karşıya oturacağız. Ne kadar adam çalıştıracaksın, şu kadar. 10 yıl boyunca vergi kolaylığı getireceğiz. Sabit yatırıma bile ortak olacağız. 

NACİ AĞBAL: Süper teşvikte vergi iadelerinde kolaylıklar getiriyoruz. 

Burada çok iş var, detaylara girmeye vaktimiz yok. Emeklilikte ekonomik katılımı getirdik. Bu tasarruf demek, devlet o kadar da katkı sağlıyor. Tasarruf yaparken devlet de katkı sağlıyor. Türkiye Varlık Fonu. Bu çok önemli. Büyük projeler artık 10 sene 20 sene 30 sene beklemeyecek. Bunlara bakmadan büyük projeler gerçekleştirilecek. Türkiye'deki ekonomik istikrar sağlanacak. Dünyada büyüme yok. Dünya ticareti gittikçe azalıyor. Bütün bu şartlara rağmen Türkiye dünyada en fazla büyüyen 5 ülke arasında ikinci, üçüncü sırada yer alıyor. Terör var, Allah'a şükür darbeyi defettik. Bütün bunlara rağmen ekonomimiz dimdik ayakta. Suriye, Irak, terörle olan mücadele. 3 ay içerisinde memleketin başına gelen işler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Allah'a şükür milletimizin ülkesine sahip çıkması, teröristlere prim vermemesi. Herkes Allah Allah diye bekliyordu. Dost düşman gördü ki, bu millet hiçbir zorluğun altında kalmaz. Nerede, ne zaman ülkesine sahip çıkacağına karar verir. Bu millet darbe sonrası 11 milyar dolar parasını bozdurdu bankalara koydu. Hem darbeleri önledi hem ekonomiyi kurtardı. Böyle milletin karşısında 24 saat selam durulur. Allah milletimizden razı olsun. 

AİLE VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Şehit yakınlarımızın yılda iki defa olan atamalarını artık sürekli yapıyoruz. Engelli bireylerin atamasını gerçekleştirdik. Çalışan annelerimiz için kreş ve gündüz bakım evlerini yaygınlaştırıyoruz. 

BİNALİ YILDIRIM: Teşekkür ederiz, aslında anlatacak çok şeyimiz var. Burada toparlıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığmız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığmız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımızın faaliyetleri var. Pazar günü Diyarbakır'dayız. Doğu ve Güneydoğu kalkınma hamlesini Diyarbakır'dan vatandaşlarımızla paylaşacağız. Bu programın devamını orada da anlatmaya devam edeceğiz. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyoruz. 100 gün hakikaten Türkiye'de çok hareketli geçti. Hiç kimsenin hayal edemediği alçak darbe girişimiyle 15 Temmuz'da Türkiye yüzleşti. Yıllardır sessiz ve derinden devleti işgal etmiş olan FETÖ 15 Temmuz'da nihayet gerçek yüzünü gösterdi. Yıllarca bu tehlikeye dikkat çeken Cumhurbaşkanımızın ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı. Millet hayatı pahasına bu alçak girişimi defetti, başarısızlıkla bu darbe sonuçlandı. Belki de dünya tarihinde böyle bir örnek hiçbir ülke olmamıştır. Bunu başaran milletin adı Türk Milleti'dir. Bu milletle gurur duyduk, duymaya da devam edeceğiz. Terörle mücadelede asla ve asla gevşeme olmayacak. Ekonomimiz dimdik ayakta. Hiç kimse dedikodu olmasın. Türk Milleti ülke menfaati sözkonusu olduğunda ne kadar büyük bir fedakarlık yapacağını gösterdi. Özellikle vatandaşalırımıza 15 Temmuz'da ortaya koydukları vatan sevgisi için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Yaklaşan Kurban Bayramını şimdiden tebrik ediyoruz. Teşekkür ediyor, hayırlı günler diliyoruz.