Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havalimanı inşaatı ve diğer projeleri havadan inceledi. 'OBA' helikopteriyle dev projeleri inceleyen Yıldırım'a, Ulaştırma, Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti. İlk olarak 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaat sahasını inceleyen Başbakan Yıldırım, havalimanı siluetinin ortaya çıktığını söyledi.
YÜZDE 55'İ TAMAMLANDI
Havalimanına ulaşımın kolaylıkla sağlanacağına dikkati çeken Yıldırım, "Vatandaşlarımızın şehir merkezinden havalimanına ulaşabilmesi için metro bağlantısı yapılıyor. Ayrıca devlet ve otoyollarıyla bağlantısını sağlamak için çalışmalar devam ediyor. Şu haliyle havalimanının yüzde 55'i tamamlandı. Önümüzdeki yılın 29 Ekim'inde tamamen bitmiş ve hizmete alınmış olacak" bilgisini verdi. Yıldırım, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan üçüncü havalimanının ilk etapta 90 milyon yolcuya hizmet vereceğini vurguladı.
100 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI
Yıldırım, "Adeta yeni bir şehir kuruluyor. Burası, ilk etabı bittiğinde 100 bin kişinin doğrudan çalıştığı bir şehir olacak. Nüfuslarıyla birlikte yarım milyonu aşan bir sayıdan bahsediyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.
Bir çukur verdik dünyanın en büyük havalimanı yapılıyor
Başbakan Yıldırım, proje sahasının daha önce terk edilmiş maden ocakları ve balçıktan ibaret olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: Yıllar önce İstanbul'un kömürü buradan dağıtılırdı. Tabii o kömür ocaklarından dolayı arazi çok örselenmişti. Yani her taraf çukur, sular birikmiş, kaybedilmiş bir bölgeydi. Biz ne yaptık? Bir çukur verdik, 'Bu çukur üzerine dünyanın en büyük havalimanını yapın' dedik. Şimdi havalimanı yapılıyor, üstüne de 25 yıl için 26.5 milyar euro para alacağız. 25 yıl sonra dünyanın en büyük havalimanı da bonus. Böyle bir ticaret dünyanın hiçbir yerinde yok. Dünyanın en büyük havalimanı devlete kalıyor. İşte bütün işler böyle yapılıyor.
Dev eserleri görmek için yürüsünler
Yıldırım, 'yap-işlet-devret' modeliyle devletin cebinden bir kuruş para çıkmadan Türkiye'ye dev projeler kazandırdıklarının altını çizerek, "Hayatında hiçbir iş yapmamış, hiçbir risk almamış, konuşmaktan başka bir meziyeti olmayanların isteriz ki; yaptığımız yollarda yürümekle kalmasınlar, aynı zamanda yaptığımız o güzel eserleri görmek için oralara da yürüsünler. O zaman Türkiye'nin nereden nereye geldiğini daha iyi görürler" dedi.