4 bölgede çatışmazlık bu işi yüzde 50 çözer

Erdoğan, terörden arındırılmış güvenli bölgenin yanında çatışmasızlık bölgesi kavramının da ortaya çıktığını belirterek, “Temennimiz Suriye’nin 4 bölgesinde bu adımın atılması” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yantıladı. Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerinde Suriye krizi konusunda uzlaştıkları yeni formülü değerlendiren Erdoğan, “Biz terörden arındırılmış güvenli bölge ifadesini kullanıyoruz, kullanmaya da devam edeceğiz. Şimdi yeni bir kavram daha oturdu. ‘Çatışmasızlık bölgesi’ kavramı. Bu, İdlib merkezli bir alan; İdlib vilayetinin yanında Halep’in bir kısmı, Humus’un El Rastan bölgesi, Şam kırsalı, Deraa kırsalı ve Kuneytra kırsalı buna dahil. Temennimiz, 4 bölgede çatışmasızlık adımının atılması. Bu sağlanırsa, Suriye’de bu iş yüzde 50 çözülmüş olur diye düşünüyoruz" dedi. 

ABD yüksek seviyede katıldı 

Erdoğan bu ziyaretin bir önemli boyutu daha olduğunu ifade ederek, “Suriye konusunda ABD ile Rusya arasında görüş farklılığı var mı yok mu bunu da görmek istedik. Malum, şu anda Suriye konusunda Astana’da görüşmeler var. Orada Amerika ilk defa -bu seviyede- Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı seviyesinde katılıyor. Daha önce bu seviyede katılmamışlardı” diye konuştu. 

Çin’de üçlü zirve yapacağız

"Akşam Trump ile Putin’in görüşmesi oldu. Bizim Trump’la yüz yüze görüşmemiz ayın 16’sında olacak. Çin’de de, Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping üçlü formatta bir araya geleceğiz. Onu da bugün aramızda konuştuk. Bütün bunlarla birlikte ülkemizin geleceğini çok daha güçlü temeller üzerinde yükseltelim istiyoruz." 

Bir nevi stratejik ortaklık var   

“Soçi temaslarınız olumlu ve iyi bir görüşme şeklinde geçmiş gibi görülüyor. Buradaki temaslarınız stratejik ortaklık konusunda ilk adım olarak görülebilir mi?” sorusuna Erdoğan, "Bizim kısaca ÜDİK dediğimiz, Üst Düzeyli İşbirliği 

Konseyi mekanizması, aslında bir nevi stratejik ortaklıktır. Bu çalışmayı buna göre yapıyoruz. ÜDİK’te siyasi, ekonomik, ticari ilişkilerden, turizm, enerji, savunma sanayiine varana dek ikili konuların tümü ele alınıyor" şeklinde yanıt verdi.