Sürekli yorgunsanız bu besinlere dikkat!

Sabahları yataktan kalkacak haliniz olmuyor, gün içerisinde sürekli bir yorgunluk mu hissediyorsunuz? Ciddi bir hastalığınız yoksa 8 gıdayı tüketirken özellikle dikkat edin!

“Gün içinde tüketilen bazı gıdalar hormon salınımı ve sindirimden sorumlu organları yorabildiği gibi ödem, şişkinlik, gaz ve hazımsızlık problemine neden olarak yaşam kalitesini de düşürüyor” diyen Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, “Bu tip bulgular hissettiğinizde kendinize birkaç günlük bir beslenme günlüğü tutmayı tercih edin ve sıklıkla tükettiğiniz gıdaları tekrar gözden geçirin” diye konuştu. Diyetisyen Melis Torluoğlu, kronik yorgunluğa neden olabilen 8 besini AKŞAM Gazetesi’ne anlattı. 

Beyaz ve sıcacık ekmek! 

Şeker oranı yüksek rafine bir ürün olan beyaz ekmek sıklıkla tercih edildiğinde kişide kan şekerinin ani yükselmesi ve beraberinde hızlı bir şekilde düşmesi ile halsizlik ve uyku hali yaratabilir. Bu nedenle beyaz ekmek yerine B vitaminleri ve liften zengin; tam buğday, çavdar, ruşeym veya tritordeum ekmeği tercih edebilirsiniz. 

Şarküteri Ürünleri 

Kahvaltıların ve pratik sandviçlerin en sık tercih edilenidir sucuk, salam, sosis. Lezzetleri cazip gelse de çoğu zaman içerisindeki koruyucular nedeniyle başta toksiklerin uzaklaştırılmasından sorumlu karaciğer olmak üzere vücutta birçok organa zarar veriyor. 

Kızarmış Yiyecekler 

Sindirim sistemini ele aldığımızda kızarmış patates, tavuk, börek gibi gıdaların sindirimi oldukça güç ve vücut yoğun bir enerjiyi bu tip gıdaları sindirebilmek için kullanıyor. Kişi bu sırada mide yanmaları ve şişkinliğe maruz kalırken yaşam kalitesi düşüyor. Sindirim sistemini ve vücudu yormamak adına kızarmış gıdalardan uzak durun. Kızartmak yerine evde fırınlayarak tercih etmeye çalışın. 

Kahve 

Kafeinin yoğun tüketimi kişide baş ağrısını tetikleyebildiği gibi kaygı durumunda da artış yapabilir. Bu nedenle herhangi bir sağlık problemi yoksa günde 2-3 fincanlık bir tüketimin üzerine çıkmamakta fayda var. 

Turşular 

Tuz ve sirke oranı yüksek turşular sindirim sisteminde yaralanmalara neden olabileceği gibi kişilerde ödemi de tetikleyebilir. Özellikle yoğun çalışan bireyler için mümkün olduğunca seyrek tercih edilmelidir. 

Tatlı ve Şekerleme 

Lezzetinin damak tadına hitap ettiği aşikar fakat sıklıkla tercihi maalesef insülin hormonu salgısını olumsuz etkilediğinden tüketiminden sonra halsizlik ve yorgunluk hissi uyandırması kaçınılmaz. 

Aşırı Tuz 

Günlük hayatta yaşadığımız stres ve sindirim bozuklukları ödem problemi yaşatabilirken gereğinden fazla tuz tüketimi de ödemi tetikleyerek eklem yerlerinde ağrı ve yorgunluğa sebep olabiliyor. 

Yapay Tatlandırıcı

Şekerin aslında bir zehir olduğu aşikar! Bu nedenle pek çok kişi aspartam içeren tatlandırıcıları yoğun olarak tüketiyor. İnsülin hormonu salgısını bozan bu tatlandırıcılar vücuttaki birçok organa da zarar veriyor.