SGK, yurt dışından getirilen bazı ilaçları ödeme listesine aldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle yurt dışından getirilen bazı ilaçlar ödeme listesine alındı.

"SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, tebliğe, "Ayrıca sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları, infüzyon kemoterapi hazırlanması işlemlerini kurum ile sözleşmeli/protokollü başka bir sağlık hizmeti sunucusundan hizmet alımı yöntemi ile de sağlayabilirler." hükmü eklendi. Böylece, kemoterapi uygulamalarındaki ilaçların el değmeden hazırlanmasını sağlayan sistemi bulunmayan hastaneler, söz konusu sisteme sahip hastanelerden bu hizmeti satın alabilecek.

Özel tıp merkezleri ile özel dal merkezlerinde verilen acil sağlık hizmetlerinin faturalandırılmasındaki "paket fiyat" uygulamasında yapılan değişiklik kapsamında, bu kuruluşlara müracaat eden acil hastaların, yapılan tüm işlemleri paket fiyat üzerinden değil işlem bazında ödenecek.

"Elektronik imza" uygulamasının reçete ve raporlarda kullanımının zorunlu olması için de düzenleme yapıldı. Böylelikle yazılan reçete ve raporların güvenliği artırılacak, sahte rapor ve reçete düzenlenmesinin de önüne geçilecek.

Ödeme listesinde olmayan ve yurt dışından getirtilen bazı ilaçlar da ödeme listesine alındı. Düzenlemeyle Türkiye'de bulunmayan 7 ilacın Türk Eczacıları Birliği (TEB) aracılığıyla yurt dışından temin edilecek.

Kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığı olan "rohn"da kullanılmak üzere sertolizumab (cimzia) etken maddeli ilaç, ödeme listesine alındı.

Hepatit B rapor ve reçeteleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Böbrek nakli olan hastalarda "kronik hepatit C" hastalığının da görülmesi durumunda söz konusu hastalığının tedavisine "biyopsi" yapılmadan doğrudan başlanabilecek.

Sadece Sağlık Bakanlığı hastanelerince yapılan dakriosistorinostomi (DSR) ameliyatları ve görüş alanına engel yaratan psödopitoz tedavileri, diğer hastanelerde de uygulanabilecek.

Kulak burun boğaz (KBB) uzmanı hekimlerce yapılamayan alerji testleri, yeni düzenleme ile bu uzmanlık dallarınca da yapılabilecek.

"Ayakta Tedavide Sağlık Raporu"yla verilebilecek ilaçlar listesinde de güncelleme yapılarak birçok ilaç için yapılan kısıtlamalar kaldırıldı. Bu ilaçların kullanımı için rapor düzenleyemeyen veya bu ilaçları reçeteye yazma hakkı bulunmayan birçok uzmanlık dallarının, rapor düzenleyebilmesi veya ilaçları reçeteye yazabilmesine imkan sağlanıyor. AA