Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) işlenmiş et yemenin insanlarda bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini arttırdığını açıkladı. Sosisli sandviç ve jambon gibi yiyecekleri 1. sınıf kanser riski oluşturan ürünler listesine taşıyan WHO, bu ürünlerin kanserle bağlantısı olduğunun yeterli kanıtı olduğunu belirtti. 1. sınıf kanser riski oluşturan ürünler arasında sigara, asbest ve benzin dumanı gibi ürünler bulunuyor.
Bağırsakları vuruyor
WHO'nun açıklamasının et ve hazır gıda sektöründe şok dalgası yaratacak! İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti sitesinde işlenmiş et tüketmekle bağırsak kanseri arasında muhtemelen bağlantı olduğu uyarısı yapıldı. Uyarıda; “Bu tür etleri fazla tüketen insanların, az tüketenlere göre bağırsak kanserine yakalanma riski daha yüksek" denildi.
Haftada 500 gramı aşmamalı
Dünya Kanser Araştırmaları Fonu'da (WCRF) kırmızı et tüketiminin kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye etti. Kırmızı etin rengini veren ve tıp literatürüne 'hem' adı verilen bileşiğin bağırsağın astarına zarar vererek kansere yol açtığı sanılıyor.