Pankreas diyetiyle formda kalın

Pankreas önemli bir organdır, çünkü sindirim enzimleri ve insülin üretir.

Pankreas iltihabı olunursa, iştahsızlık, bulantı, kusma ve ağrı gibi rahatsız eden belirtiler ortaya çıkar. Pankreas problemlerini çözmek için tedavi ile birlikte diyet yapılması önerilir. 

Pankreas, onikiparmak bağırsağını iyi çalıştırmak için duodenum suyu üretir ve sunar, onsuz sindirim süreci normal çalışamaz.

Bu organ protein, karbonhidrat ve yağ dengesini vücut için kontrol eder. Pankreas düzgün çalışmazsa şeker hastalığı ortaya çıkar, çünkü insülin az miktarda olur.

Pankreatit hayatı zorlaştırır. Tedavi edilmezse kanser durumuna da getirebilir. Bunun için tedavi edilince diyet yapılması çok çok önemlidir. Diyetsiz tedavi etkisi olmaz.

Pankreas hastalarına izin verilen diyet ürünleri:

- Ekmek, bayat olmalı

- Tahıldan ya da sebzeden çorbalar
- Pişmiş veya taze sebze
- Tavuk, balık veya az yağlı et çeşitleri
- Yumurta haşlanmış ya da omlet şeklinde
- Tahıl (yulaf ezmesi, karabuğday, darı, pirinç, irmik)
- Makarna yüksek kaliteli, ev eriştesi
- Sebze (patates, karnabahar, kabak, turuncu kabak, havuç, yeşil salata, yeşil bezelye, salatalık ve domates)
- Ekşisiz meyveler
- İçecek-meyve (komposto)
- Bitkisel yağ veya tereyağı
- Sütlü çay, kuşburnu çay, meyve suyu

Pankreas hastalarına yasaklanan diyet ürünleri:

- Kızarmış yemekler
- Yağlı et veya balık çeşitleri
- Sebze veya mantar suyu
- Beyaz lahana, şalgam, marul, soğan, turp
- Sosis, konserve, füme ürünleri
- Çörek, taze ekmekler
- Çikolata, dondurma
- Alkollü içecekler
- Kızarmış yumurta.
- Asitli meyveler ve karbonhidrat meyveler (muz, kuru hurma, üzüm)
- Kakao, kahve

Günlük menü şu şekilde:

İlk kahvaltı: Lor peynir, sütlü tahıl, haşlanmış patates ve az yağlı et ya da balık, az şekerli çay.
İkinci kahvaltı: Bir elma ya da lor peynir.
Öğle yemeği: Sebze çorbası, haşlanmış tavuk, tahıl, patates püresi, komposto.
İkindi: kefir veya meyve suyu.
Akşam yemeği: Lor peynirden yemekler, yumurta, balık ve haşlanmış patates, tahil.
İkinci akşam yemeği: Yoğurt, kefir.