Dünyayı alarma geçiren 'maymun çiçeği' virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. 48 ülkede 3 bin 500'ün üzerinde vakaya ulaşan hastalık Orta Afrika'da 70 civarında cana mal oldu. Türkiye'de de ilk vakayı dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Bir hastada maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyuran Bakan Koca, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edilerek tedavi altına alındığını belirtti. Tecrit edilen hastanın İstanbul'da tedavi altına alındığı öğrenildi.
FİZİKSEL TEMASLA BULAŞIYOR
Bakan Koca, ''Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Hastalık 'solunum yoluyla' değil, 'yakın fiziksel temasla' bulaşıyor" dedi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hastalığın endemik yani salgın yapmayacak biçimde ilerlediğini belirterek şöyle konuştu: "Maymun çiçeği, aslında yeni ortaya çıkmış bir hastalık değil. 1970'lerden beri bu hastalığı tanıyoruz. Bu virüsün insanda hastalık yaptığını biliyoruz ama genelde bu virüs endemik olarak daha çok Afrika'da bazı ülkelerde görülüyordu."
BULAŞMASI ÇOK ZOR
"Virüs, bir çiçek hastalığı virüsü ama farklı mutasyonlardan özellikler taşıyor. Pandemiye dönüşme riski güçlü değil. Çünkü bu virüs Kovid'e kıyasla çok daha zor bulaşıyor. Vakalara bakıldığında uzun süreli ve yakın temas sonrası bulaştığı anlaşıldı. Yani kısa süreli böyle temaslarda bulaşma olasılığı düşük. Bulaşma şekli daha çok doğrudan ciltteki yaralara temas yoluyla oluyor. Hasta kişinin cildinde ortaya çıkan döküntülere temas etmeniz veya hasta kişinin vücut sıvılarına doğrudan temas etmenizle oluyor. Bu temasta doğal olarak çok yakın ilişkiyi gerektirir."
TELAŞLANACAK BİR DURUM YOK
Klinik Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeğinin Kovid gibi yüzlerce kişiye bulaşacak bir hastalık olmadığını kaydetti. Azap, "Sadece hasta ve enfekte olan kişilerle aynı evde yaşayanlar veya yakın fiziksel teması olanlar risk altında. Bu nedenle telaşlanacak bir durum yok. Kovid-19'da dünyada günde 1 milyonun üzerinde yeni vaka görülürken maymun çiçeğinde iki aylık sürede Afrika dışında 5 bin civarında vaka bildirildi. Tek başına bu veri bile çok hızlı yayılmadığını gösteriyor. Tedavisiz 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor."
ATEŞ, DÖKÜNTÜ İLE BAŞLIYOR
Hastalık, klinik olarak, ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, ciltte kabarcıklar ve büyümüş lenf bezleri ile kendini gösteriyor. Kuluçka süresi 7-14 gün. Döküntü ateşin başlamasından 1-3 gün sonra başlıyor. Genellikle 2-4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir. Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlıyor.
KOVİD 1 HAFTADA 2 KAT ARTTI
Sağlık Bakanlığı, 20-26 Haziran'da görülen Kovid vakalarını açıkladı. Buna göre, 13-19 Haziran'da 10 bin 954 olan haftalık vaka sayısı, 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635'e yükselirken, 17 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 256 kişi ise iyileşti. Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020'den bu yana görülen vaka sayısı 15 milyon 123 bin 331'e çıktı, hayatını kaybedenlerin sayısı 99 bin 32 oldu. Bugüne kadar uygulanan toplam aşı miktarı ise 147 milyon 825 bin 439 doza ulaştı. Öte yandan DSÖ, Kovid vakalarının 110 ülkede artış gösterdiğine dikkati çekerek, salgının bitmediği uyarısında bulundu. Genel Direktör Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19'un alt varyantlarından BA.4 ve BA.5'in 110 ülkede vaka artışlarını tetiklediğini belirterek "Küresel vaka artışlarında yüzde 20 yükselme görülürken DSÖ'nün 3 bölgesinde ölüm oranları arttı" dedi.