Kurban'da sağlıklı beslenme için 12 öneri

Bayramın olmazsa olmazları kavurmalı kahvaltılar, tatlılar ve kalorili ikramlar birkaç günde sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar bu süreçte sağlıklı beslenmek için 10 sihirli öneride bulundu.

Mükellef kahvaltı sofraları, özenle lezzetlendirilmiş et yemekleri, şerbetli tatlılar, birbirinden kalorili ikramlar… Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazları olarak tanımlanan bu gelenekler, birkaç gün içinde sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bayram

geçince diyete başlama düşüncesi ise bu süreçte daha çok yemenize yol açarak, motivasyonunuzu da düşürecektir. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Sena Nazlı, bayramda sağlıklı beslenme için önemli önerilerde bulundu. 

KESİLEN ETİ 36 SAAT DİNLENDİRİN 

- Bayramda daha fazla yiyebilmek için önceki hafta kısıtlayıcı bir beslenme programı uyguladıysanız bırakın. Normal düzeniniz nasıl ise o şekilde beslenin.

- Sabahları uyandığınızda 1 bardak ılık su ardından 2 adet kuru kayısı tüketin.

- Kesilen etlerin 24-36 saat bekletilmesi gerekir. Etleri sert bir halde tüketmek de hazımsızlık yapar.

-Eti kızartma yerine haşlama/fırın/ızgara gibi pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

- Midede oluşan yanma hissinden kaynaklı doğru olduğunu düşündüğünüz ‘midemi bastırmam gerek, ekmek yemeliyim’ düşüncesiyle ekmeğe yöneliminiz artacaktır. Bu durum mide problemlerinin devam etmesine ve kan şekerinizin düzensiz seyretmesiyle sürekli bir şeyler atıştırmak istemenize yol açacaktır. 

Tatlılardan sonra süt içilmeli

- Hazımsızlığı kolaylaştırmak için etle beraber 1 dilim ananas tüketin.

- Çay, kahve gibi içecekler etli öğünlerin tüketiminden en az 1 saat sonra tüketilmelidir. 

- Tatlıların hemen ardından süt ya da sütlü bir kahve içmeye özen gösterin.

- Günlük 300 mg’ın üzerinde kafein almamaya özen gösterin.

- Protein tüketiminin arttığı bu dönemde su tüketimi de artmalı.