Kilolu hamilelik gebelik diyabetini çağırıyor!

Gebelik döneminde ortaya çıkan diyabet, hem anne hem de bebek için büyük problem yaratabiliyor. Uzmanlar gebelik diyabeti için uyarıyor: Fazla kiloyla başlayan hamilelikte riski artıyor.

Anne olmaya hazırlanan 9 ay süren o özel süreçte, daha önce hiç yaşanmayan bazı durumlarla karşılaşmak mümkün. Bunlardan biri gebelik diyabeti. Bu sorunla karşılaşan anne adaylarının ortak özelliği ise gebe kalmadan önce diyabetle tanışmamış olmaları. Üstelik sayıları da az değil!

Tarama testi şart

Tüm gebelerin yüzde 5’i, gebelik diyabetiyle karşılaşıyor ve çoğunlukla da doğum sonrası diyabet sorunları ortadan kalkıyor. Ancak gebelik döneminin hem anne hem de bebek açısından sıkıntısız tamamlanabilmesi için tanı alan anne adayının yakından takip edilmesi gerekiyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Başar Önal, bu nedenle her gebede diyabet düşünülerek tarama yapılması gerektiğini söylüyor.

12 kilodan fazla almayın 

Gebelik diyabeti olan anne adaylarının yarısından belirti görülmese de, diğer yarısında birden fazla belirti ortaya çıkabiliyor. Bunlar arasında; çok yemek yemek, çok su içmek, idrar testinde glukoz görülmesi yer alıyor. Yüksek kiloyla gebeliğe başlanması ya da bu sürede fazla kilo alınmasının gebelik diyabetinin ortaya çıkmasında çok önemli bir faktör olduğunu hatırlatan Dr. Başar Önal, anne adayının gebelik süresince 12-13 kilodan fazla kilo almaması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle kan şekeri düzeyi normal olan, risk faktörleri taşımayan gebelerin de sağlıklı beslenmeye özendirilerek kontrollü kilo alımının sağlanması önem taşıyor. Anne karnında uzun süre yüksek kan şekerine maruz kalmanın bebekte ileride obezite ve diyabet gelişme riskini artırdığına da dikkat çeken Önal, “Anneden ayrıldıktan sonra bebekte kan şekeri düşmesi, kalsiyum düşüklüğü, yenidoğan sarılığı ve havale gelişebiliyor” ifadelerini kullandı.

Kan şekeri ölçülmeli

Diyabetin kontrol edilebilmesi için anne adayının gebelik öncesi muayenesinde, risk faktörlerinin sorgulanarak ilk etapta açlık kan şekeri ve son 3 aylık ortalama kan şekeri düzeyini veren testin istenmesi gerekiyor. Test sonucunda risk belirlenenler, gebeliğin başlangıcından itibaren takibe alınıyor ve gerekli durumlarda bu testler tekrarlanıyor.

Kimler risk altında?

-Birinci derece yakınlarında diyabet bulunanlar.

-Daha önce gebelik diyabeti geçirenler.

-Yüksek kiloyla gebeliğe başlayanlar.

-Gebelik sürecinde fazla kilo alanlar.

-İleri yaşta gebe kalanlar.

-Polihidramnioslu (suyu fazla olan) gebeler.