Kalp krizine yol açan 9 neden!

Günümüzde her 7 kişiden 1’i kalp kriziyle karşı karşıya! Uzmanlar, yaşam alışkanlıklarında alınabilecek önlemlerle kalp krizinin yüzde 70-80 oranında önlenebileceğini belirtiyor.

Günümüzde her 7 kişiden 1’i kalp kriziyle karşı karşıya. Bu iç karartan tablonun yanı sıra, yüz güldüren sonuçlar da var: Kalp krizi aslında yaşam alışkanlıklarında alınabilecek önlemlerle yüzde 70-80 oranında önlenebiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi, kalp krizine yol açan  nedenleri anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Hipertansiyon tehlikesi

Sigara: Araştırmalar gösteriyor ki sigara kalp krizini erkeklerde de kadınlarda da yaklaşık 3 kat artırıyor. 

- Yüksek kolestrol: Kötü huylu kolesterol ne kadar yüksekse kalp krizi riski o kadar yüksek oluyor. İyi huylu HDL-kolesterol seviyesi de ne kadar yüksekse kalp krizi riski o kadar düşüyor. 
- diyabet: Kalp krizinden ölüm oranı tip 1 diyabetlilerde 3-10 kat, tip 2 diyabetlilerde erkekse 2, kadın ise 4 kat artıyor. 
- Yüksek tansiyon: Hipertansiyon, kalp krizi riskini yüzde 50 oranında artırıyor.   

Risk erkeklerde fazla

- İlerleyen yaş: Araştırmalar yaşlılarda kalp krizi sonrası ölüm oranlarının gençlere kıyasla kat be kat daha fazla olduğunu gösteriyor. 

- Obezite: Obezite tüm damarlarda erken yaşlanma ve işlev bozukluğunun yanı sıra arteroskleroz denilen sertleşmeye, bunun sonucunda da kalp krizine yol açıyor. 
- Erkek olmak: Kalp krizi konusunda erkekler kadınlara göre daha şanssız. Kalp krizi riski açısından kadınların yaklaşık 10 yıllık bir avantajı söz konusu. Yani 50 yaşında bir erkeğin riski yaklaşık 60 yaşında bir kadınınki kadar.

Aile öyküsü 

Özellikle 1. derece yakınlarda genç yaşlarda kalp hastalığı öyküsü olması, kişinin riskini artırıyor. Kanda bazı maddelerin yüksek olması. Şeker ve kolesterol seviyeleri kadar önemli olmasa da, kanda bazı maddelerin yüksekliğinin kalp krizi riskiyle ilişkili olabileceği iddia ediliyor.