Kalıcı kalp pili nasıl çalışır?

Prof. Dr. Sabri Demircan
sabri.demircan@florence.com.tr 

Kalp pili, kalp atım sayısında azalmanın olduğu durumlarda kalbin normal hızlarda atmasını sağlayan cihazlardır. Dakikadaki normal kalp atım sayısı 60-100 olup, kalp hızının aşırı azalması durumunda beyin başta olmak üzere vücuttaki organlara yeterli miktarda kan ve oksijen ulaştırılamaz. Kalp pili sistemi, vücudun gerekli olan kan dolaşımının sağlanması için kalbimizin doğal uyarı sistemine benzer şekilde çalışmaktadır.  Kalp pili sistemi uyarı bataryası ve kablo olmak üzere iki parçadan oluşur.Uyarı bataryası; sistemi kontrol eder. Batarya ve elektriksel uyarıyı üreten elektronik devreden oluşmaktadır. Pil kablosu; bataryadan kalbin içine elektriksel sinyali taşır. Kablo sayısı altta yatan ileti sorununun düzeyine göre 1’den 3’e kadar değişebilir.Kalp pili sistemi yerleştirilen kablo sayısına göre 1, 2 ve 3 odacıklı kalp pili olarak adlandırılır. 

İki görevi vardır: Uyarma ve algılama.Teknolojik ilerlemelerle birlikte, kalbinizin aktivitelerini takip ederek daha sonraki takiplerde doktorunuz tarafından gözden geçirmek üzere bilgileri hafızada tutabilen cihazlar uygulamaya girmiştir. 

Uyarma; kalp pilinin kablo yardımıyla kalbe elektriksel uyarı göndermesidir. Her bir uyarı, bir kalp atımı başlatır. Kalp pili kendi kalp atımımızın kesilmesi, düzensiz olması ve oldukça yavaşlaması durumunda bu elektriksel uyarıları ortaya çıkarır. 

Algılama; kalp pili kalbimizin doğal elektriksel aktivitesini algılar ve takip eder. Yalnızca kalp hızının belirlenen sınırın altına düşmesi durumunda elektriksel uyarı oluşturur. Uygun doğal kalp atımı algılandığında elektriksel uyarı oluşturmaz. Yani “ihtiyaca göre” çalışır. Hangi Durumlarda Kalp Pili Gerekir?Bazı durumlarda kalp hızı oldukça yavaşlar. Bu “bradikardi” olarak adlandırılır. Bu durum doğal pacemaker olan sinüs nodunun uygun çalışmamasından veya “kalp bloku”ndan kaynaklanabilir. Kalp bloku atriyumlar ile ventriküller arasındaki elektriksel ileti yollarındaki problemleri yansıtır. Sinüs nodu tarafından oluşturulan doğal pacemaker uyarıları ventriküllere ya yavaş iletilir ya da iletilemez. Bradikardi sırasında, kalbin odacıkları vücudunuza gerekli miktarda kan sunumunu sağlamada yetersiz sayıda kasılır. Sonuçta,  baş dönmesi, halsizlik, bitkinlik ve bayılma gibi şikayetler ortaya çıkar 

Kalp pili nasıl yerleştirilir? 

Kalp pilinin yerleştirilmesi (implantasyonu) sıklığı artan ve operasyon odası veya anjiyografi laboratuvarında yapılan kolay bir prosedürdür. İşlem genellikle 1 saat kadar sürer. Prosedür normalde uyutmayan hafif sakinleştirici ilaç gerektirir. Operasyon yerine (insizyon) lokal olarak uyuşturucu madde enjeksiyonu uygulanır. 

Hazırlık: Operasyondan birkaç saat önce bir şeyler yiyip içmemeniz önemlidir. Hazırlık göğüs üst tarafınızın anti-bakteriyel sabunla temizlenmesi ile başlar. Göğsünüzün üst tarafındaki kıllar tıraş edilecektir. Kolunuzdaki bir toplar damara herhangi bir ilaç gereksinimi duyulduğunda kullanılmak üzere damar içi kanül yerleştirilecektir. İşlem sırasında kalp ritminizi takip için kollarınız ve göğsünüze elektrotlar yapıştırılacaktır. Prosedür esnasında kolunuzu kaldırmamanız veya hareket ettirmemeniz önemlidir. 

İmplantasyon İşlemi: İşleme ilk önce lokal uyuşturmayı takiben sol veya sağ köprücük kemiği altında cilt kesisi açılarak başlanır. Bölgedeki toplar damara yerleştirilecek kablo sayısı kadar ponksiyon yapılır ve kablolar kalbinizin içindeki odacıklara özel manevralarla flouroskopi yardımıyla yerleştirilir. Daha sonra yerleştirilen kabloların pil uyarısı için uygun konumda olup olmadıklarını değerlendirmek için analizör denilen cihazlar yardımıyla ölçümler yapılır. 

Testlerde uygun ölçümler alınmadığında kablonun yeri değiştirilir ve testler tekrarlanır. Kablo testleri ağrılı değildir. Uygun kablo pozisyonu bulunduktan sonra kablolar sabitleştirilerek cihaza bağlanır ve cihaz cebe yerleştirilerek insizyon kapatılır. İmplantasyon sonrası genellikle 1 veya 2 gecelik hastanede yatışı takiben ek sorunlar yoksa eve gönderilebilirisiniz…