Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Gök, haşhaşın yağ asidi, mineral ve lif bakımından zengin bir bitki olduğunu belirterek "Özellikle tokoferol dediğimiz vitamin öncüsü bileşenler, yani E vitamini bileşiği vücudumuzu zararlı bileşenlere karşı korur. Haşhaş ezmesinde tokoferol önemli oranda yüksektir. Eğer genç kalmak, vücudumuzu dirençli tutmak istiyorsak haşhaş tüketmeliyiz" dedi.
Gök, yaptığı açıklamada, haşhaşın özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken bir ürün olduğunu söyledi.
Haşhaşın yüzde 40-50 yağ içerdiğini aktaran Gök, "Özellikle kalori ihtiyacımızın karşılanmasında haşhaşın yeri önemlidir. Yağ miktarından ziyade içerisinde bulunan yağ asitleri dediğimiz bileşenler büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
Söz konusu yağ asitlerinin, önemli besin bileşenleri olduğunu aktaran Gök, şu bilgileri aktardı: "Haşhaşta linoleikasit dediğimiz omega 6 ve oleikasit dediğimiz omega 9 gibi önemli yağ asitleri bulunuyor. Özellikle omega 6, sağlığımız için son derece önemlidir. Vücutta kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur. Kolesterolü düşürdüğü için kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. Dünyada kalp hekimleri de linoleikasit zengini ürünlerin tüketilmesini önermektedir. Haşhaşta yaklaşık yüzde 40 ila 50 oranında linoleikasit bulunur. Yani omega 6 ihtiyacının karşılanması için özel bir gıdadır."
"Vücudu zararlı bileşenlere karşı koruyor"
Haşhaşın içerdiği vitaminler ve vitamin öncüsü bileşenlere de dikkati çeken Gök, şöyle devam etti:
"Serbest radikaller de değimiz zararlı bileşenler, kansere neden olmakta, vücudun yıpranarak sağlığını kaybetmesine yol açmaktadır. Serbest radikallerin oluşumunu engelleyen bileşenler ise antioksidanlardır. Özellikle tokoferol dediğimiz vitamin öncüsü bileşenler, yani E vitamini bileşiği vücudumuzu zararlı bileşenlere karşı korur. Haşhaş ezmesinde tokoferol önemli oranda yüksektir. Eğer genç kalmak, vücudumuzu dirençli tutmak istiyorsak haşhaş tüketmeliyiz."
Kalın bağırsak kanserine karşı lifli gıda