Diş estetiğinde yeni moda!

Dijital gülüş tasarımı, diş estetiği yapılacak vakalarda profesyonel fotoğraf ve videolar üzerinde yüz anatomisini, dudak yapısını ve konuşma sırasında dişlerin konumlarını tespit edip yeni yapılacak dişleri planlama işlemidir. Bu sayede ; hastanın anatomisi daha detaylı analiz edilebilir, mevcut diş formlarına sadık kalma ihtimali artar, yeni yapılacak dişler için referans noktalar oluşturulur, seramistlerle doğru ve yerinde iletişim kurulur ve en önemlisi hastaya yeni yapılacak dişlerle ilgili detaylı bilgi verilerek fikir sahibi olması sağlanır.

Estetik diş hekimliğinde hastalara yeni bir gülüş tasarlanırken genellikle dental seramiklerden faydalanılır. Endikasyona göre dental seramikler tam kron veya lamina gibi parsiyel kronlar şeklinde uygulanırlar.

Estetik gülüş ancak hastanın doğal referanslarına ve doğal diş morfolojisine sadık kalınarak oluşturulabilir diyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Muhammet Saka, “Geleneksel diş hekimliğinde seramik uygulanacak dişler ağızda hazırlanır ölçüleri alınarak dental seramistlere gönderilir. Elde edilen modeller üzerinde yeni seramik dişler hiç bir referans olmadan hazırlanır. Referanssız hazırlanan yeni dişlerle hastanın göze hoş gelen bir ifade kazanması  tesadüfe kalmıştır. İdeal sonuca ulaşılana kadar yapılan prova seanslarıyla ciddi anlamda zaman kaybedilir. Aynı zamanda seramiklerin tekrarlanan ısıl işlemlere maruz kalması sonucunda yapısında  bozulmalar oluşacaktır.” Dedi.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Muhammet Saka sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dental seramistlerin hastanın yüz şeklini ve gülüş tipini fotoğraflarla görmesi  ve vakayı hekimle analiz etmesi gerekir. Doğal diş referansları ağızda mevcutsa bunlar ölçü alınarak kaydedilmeli ve fotoğraflanmalıdır. Hasta çeşitli sebeplerle doğal diş referanslarını kaybetmişse hastanın yüz şekli , yumuşak doku profili , dudak yapısı , gözler , burun , çene kavsi gibi anatomik referanslar özellikle fotoğraf üzerinde dijital ortamda analiz edilerek çalışmaya başlanmalıdır.” dedi

Psikososyal davranışlarla dişlerin uyumu ile ilgili bilimsel çalışmalar yayınlandığını belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Muhammet Saka “Özellikle doğal diş referanslarının olmadığı bazı vakalarda gülüş dizaynını hastalar bir türlü kendine ait hissedememektedir. Bu durumlarda hastanın karakteriyle diş yapısının örtüşmediği ile ilgili fikirler ortaya çıkmıştır.

Paolucci ve arkadaşları 2012 yılında hastanın imajını oluşturan psikososyal davranışlarıyla  uyumlu, gülüş dizaynını bir bütün olarak kavrayan diş yapımını gündeme getirmişlerdir. Örneğin; asabi karakterlerde belirgin santral dişler , düz insizal kenarlar ve agresif uçlar bulunurken dişler dik eksenlidir, soğukkanlı karakterlerde  ise belirgin olmayan  santral dişler vardır ve dişler birbirinden uzaklaşan eksenlerde yatay düzende sıralanmıştır.” Dedi.

BASIN BÜLTENİ