Bağışıklık sistemi hücreleri Lenfödem'de vücutta toplanıyor

Çeşitli nedenlerden kaynaklanan, kol ve bacakta oluşan şişliklerle ortaya çıkarak yaşam kalitesini düşüren lenfödem hastalığı doğru yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Lenfödem tedavisinde uygulanan yöntemlere dikkat çeken uzmanlar, Lenfödemin kolda, bacakta şişliklerle karakterize vücudumuzun çöplükleri olan lenfetiklerin anormal ve aşırı birikmesiyle karakterize bir hastalık olduğunu söylüyor.

Burada birikenler sadece vücudumuzun çöpleri olan lenfatikler değil aynı zamanda bağışıklık sistemi hücrelerimiz olan lenfositlerimizdir. Hastalığın teşhisini özellikle kolda, bacakta sonradan oluşan şişliklerle koyuyoruz. Yüzük takıyorsak, saat takıyorsak artık bunların parmağımıza, koluma olmayışı, ayakkabı numaramızın büyümesi şişliklerle karakterize bir rahatsızlık.

 
Tedavisi olan bir hastalık

Lenfödem hastalığında tedavinin mümkün. Hastalık, hastanın psiko-sosyal yaşantısını değiştiren psikolojik durumu bozan, sosyal hayatını kısıtlayan bir durumdur. Uzun süreli uğraşmak gerektirir. Şöyle ki erken teşhis ve erken tedaviye başlama burada çok önemli bir şey. Çünkü lenfödemin artık çok ileriki aşamalarına ulaşıldığında biraz daha tedavi zorlaşacaktır. İlk fark edildiğinde mutlaka hemen fizik tedavi hekimiyle görüşülmesinde çok büyük faydalar olabilir. Erken teşhis her zaman tedaviyi kolaylaştırır.

 
Tedaviden sonra ne yapılmalı?
 

Tedaviler yapıldıktan sonra ekstremiteyi, kolu ya da bacağı korumak, özellikle epilasyon ve tırnak kesimi ya da tırnak bakımında deriye herhangi bir hasar gelmemesi için bunları çok özenli yapmak, güneş yanığından korunmak, çok dar elbiseler giymemek, beslenme özellikle tuz tüketimini azaltmak, kilo kontrolünü iyi yapmak, spor yapmayı hastalara öneriyoruz.