Okulda, arkadaşları arasında ve aile içi iletişimde alaycı davranışlar sergileyen çocuklar zamanla sosyal çevreleri tarafından da kolayca dışlanabiliyorlar.
Kurallar konmalı
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, belirli bir disiplin içerisinde yetişmeyen çocukların sorumluluk alma duygusundan da giderek uzaklaşabildiğini belirtti. Ailesinden gerekli disiplini almamış, kural tanımayan, her istediği yapılmış ve aşırı ilgi ve sevgi gören çocukların sorumluluk duygusu yeteri kadar gelişemez. Çocuk dünyanın kendi etrafında döndüğünü zannettiği için benmerkezci ve alaycı olma eğilimi içine girer. Alay etme davranışı iki nedenden kaynaklanabilir. Özellikle çocuklar kendi cinsinden akranlarının onayını almaktan mutlu olurlar.
ÜSTÜNLÜK MÜCADELESİ
Alay etme davranışının altında yatan başka bir nedende reddedilme korkusudur. Çocuk bu tip davranışları yaş gözetmeden akranlarına bazen de kendinden yaşça büyük kişilere de gösterirler.
KARDEŞ KISKANÇLIĞI ETKİLİ
Kardeş kıskançlığının dışa vurum şekliden birisi de alaycı tavırlardır. Aileye yeni katılan kardeşin varlığı çocukta çok da sevilmediği hissine neden olabilir. Bu durumda nasihat verici şeyler söylemek yerine çocuğunuzu dinleyin ve onu anlamaya çalışın.
Sözlerini dikkate alın
Çocukların tüm isteklerini her türlü zorluğa göğüs gerip yapmaya çalışmak, mutlu olabilmesi için eldeki her türlü imkânı onlara sunmak hayatın zorluklarına karşı yeterince dirençli olmasına engel olur. Çocuğun sağlıklı bir ruh yapısına sahip olması için erken yaşlarda ertelemelere, beklemelere, vazgeçmelere ve kurallara uymaya alışmalı.
Aşırı eleştirilerden kaçının
Çocuk konuşurken sözü kesilmemeli, söyledikleri sözler dikkate alınmalı, duygu ve düşünceleri sabırla dinlenmeli. Belirli dozda eleştiriler yapılmalı. Çocuk yetiştirirken aşırı katı ya da aşırı sevgi dolu bir yaklaşım yerine yeterli sevgi, disiplin ve hoşgörünün içinde bulunduğu bir eğitim verilmesi en idealidir.