HİKMET EHLİ ZATLARIN HAYATLARI (14.06.2016)

Abdu’l-Kâdir-i Geylânî(ks)

Evliyânın en bilinenlerindendir. Künyesi Ebû Muhammed'dir. Muhyiddîn, Gavs-ül-a'zam, Kutb-i Rabbânî, Sultân-ul-evliyâ, Kutb-i a'zam gibi lâkabları vardır. Kutbiyyet makâmının “Aktâb-ı Erbaa” olarak bilinen dört büyük ismindendir.
İran'ın Geylân şehrinde 1078’de doğmuştur. Hazret-i Hüseyin'in(ra) soyundan gelenlere seyyid, Hazret-i Hasan'ın(ra) soyundan gelenlere şerîf denir. Babası Ebû Sâlih bin Mûsâ Cengîdost'tur ve Hazret-i Hasan’ın oğlu Hasan-ı Müsennâ'nın oğlu Abdullah'ın soyundandır. Annesinin ismi Fâtıma, lakabı Ümm-ül-hayr olup seyyidedir. Bunun için Abdülkâdir Geylânî, hem seyyid, hem şerîftir. 
İlim tahsilini tamamlayıp yetiştikten sonra, vâaz ve ders vermeye başlamıştır. Hocası Ebû Saîd Muhzûmî'nin medresesinde verdiği ders ve vâazlarına gelenler medreseye sığmaz sokaklara taşardı. Bu sebeple, çevresinde bulunan evler de ilâve edilmek sûretiyle medrese genişletildi. Bu iş için Bağdat halkı çok yardımcı oldu. Zenginler para vererek, fakirler çalışarak yardım ettiler. Hatta bir kadın nikahındaki mehîr bedelini kocasının orada çalışmasına saydı. Derslerine devâm edenler arasında pek çok âlim yetişti.
Dünyanın pek çok yerinde sayısız mensubu bulunan Kadirî tarikatının pîri yani kurucusu olan Abdülkâdir Geylânî Hazretleri 1166'da Bağdat'ta vefât etmiştir. Türbesi Bağdat'tadır.