Yemek aşkına…

Rüya Büyüktetik
ruyabuyuktetik@gmail.com

Mükemmel lezzetteki ekmeği pişirme aşkıyla 1990 yılında Belçika’da küçük bir fırın olarak hayatına başlayan ve bugün 19 farklı ülkede, 146 mağazasıyla faaliyet gösteren, Le Pain Quotidien’in kurucusu ve şefi Alain Coumont geçtiğimiz hafta İstanbul’daydı. Sağlıklı ve iyi beslenme kavramını dünyaya yaymak için seyahat eden Coumont’u İstanbul’da yakalamışken tanımak istedik.

10 YAŞINDA BAŞLADIM

İlk elmalı tartımı 3 yaşındayken yaptım. Tüm ailem restoran sektöründe çalışıyordu ve ne kadar zor ve yorucu bir sektör olduğunu fark ederek önce bu işi yapmamaya karar verdim. 10 yaşında hobi olarak başlayan yemek yapma arzum 17 yaşında New York’a İngilizce öğrenmek için gittiğim sırada televizyonda izlediğim bir yemek kursu reklamıyla canlandı. 1976 yılında gittiğim ve 2 ay Amerika’da kaldığım süre sonunda iyi yemek pişirmenin bir sanat olduğunu ve bunun için eğitim almam gerektiğini fark ettim. Namur’da 4 yıl eğitim aldım. Sonra 3 Michelin yıldızlı önde gelen restoranlarda ücretsiz çalışmak için başvuru mektupları yazdım ve en iyi 5 restoranın 4’ünde çalıştım. Böylece hobim işim ve yaşam biçimim haline geldi.

FIRIN AÇTIM

2 yıl New York’da özel şef olarak bir ailenin yanında çalıştım. Belçika’ya döndüğümde restoranımı açtım. Fransa’da yemekten önce ekmek ve yağ servis edilir ve insanlar 3 öğün ekmek yer. İyi ekmeği bulma serüvenine kendi ekmeğimi yapma fikriyle başladım ve bir de fırın açmaya karar verdim böylece kendi ekmeklerimi dilediğim kalitede pişirip sunabilecektim. Hayalim hiç bulunmayan bir ekmek yaratmaktı ve en güzel fikir ve ürünler o ürün hiç var olmadığında ortaya çıkıyor. Organik ve doğal fermentasyonla, katkısız ekmeklerse bugün bu hayalin ürünü.  

70 YIL ÖNCE HER ŞEY ORGANİKTİ

70 yıl önce her şey organikti. Marka olmanın ötesinde beslenme çok önemli, Saçını yıkadığın üründe de kimya var ama midene soktuğun şey de kimya olmamalı. İnsanlar çiftlikten bu kadar uzak olmamalı, oradan çıktıktan sonra ne işleme tabi tutulduğunun farkında olmalı. Çok fazla karbondioksite maruz kalıyoruz ve tek güvenebileceğimiz şey yediklerimiz.