Sevgili Okurlarım;
En büyük hata sahura kalkmamak
Oruç tutarken yaptığımız yanlışların başında, sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içerek oruca niyetlenmek gelir. Tek öğünle tutulan oruçta, uzun açlık sonrası, iftarda bolca yenilen pide, bolca tüketilen yemek, mide hastalıklarının aktifleşmesine yol açar. Uzun süren açlık sonrası hızla tüketilen besinler, midede dolgunluğa ve mide asit salgısının artmasına neden olur, gastrit, mide ülseri veya reflü hastalığı olanlarının şikâyetleri belirginleşir.
Ramazan'da sağlıklı mide, nasıl mı?
Sahura kalkmak önemlidir. Bu sayede uzamış açlık süresi azaltılmış ve günlük yaşamda eksik olan öğün sayısı nispeten tamamlanmış olur. Sahursuz iftar sadece mide hastalıklarının ortaya çıkmasına değil, kan şekerinde bozulmaya ve tansiyon dengesizliğine de neden olur. Sahur, oruçlunun gün boyu yaşadığı yorgunluğu, halsizliği ve dikkatteki azalmayı önleyecektir.
Neden oruca rağmen kilo alıyoruz?
Bize gelen geri dönüşlerin çoğunda, oruç tutulmasına rağmen kilo alındığı şikâyetiyle karşılaşırız. Özellikle bu uzun yaz günlerinde uzun süren açlık, iftar sofrasında yoğun ve hızlı yemekle giderilmeye çalışılmakta, hepimizin keyifle yediği Ramazan pidesi bolca tüketilmektedir. Ramazan ayında toplumumuza özgü diğer bir özellik de iftar sofralarındaki bolluk ve çeşitliliktir. Uzun süren açlık sonunda iyice düşen kan şekeri, kişiyi kısa sürede çok sayıda besin tüketmeye itmekte ve böylece kilo alınımına zemin oluşmaktadır.
İftara çorbayla başlayın
İftarda yağlı yiyeceklerden ve şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir. İftara çorbayla başlamak, arkasından hafif bir kahvaltı ve istenirse bir sebze yemeğiyle tamamlamak doğru olandır. Yemek yavaş yenmeli ve iyice çiğnenmelidir. İftarda gazlı içecekler yerine, su, ayran, taze meyve suları tercih edilmelidir. Su, iftarın sonuna saklanmamalı, iftar boyunca yavaş yavaş içilmelidir. Yemek sonunda içilen su mide hacmini daha da dolduracak, reflü şikâyetlerinin artmasına neden olacaktır.
Ara öğün ve bol su...
İftarla sahur arasına, yoğurt, sütlü tatlı veya meyve gibi ara öğün eklemeli, Uzun süren susuzluk, sonucu olabilecek kabızlığı önleme adına, iftar ve sahur arasında 1,5-2 litre sıvı tüketilmeli, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan sıcak pidelere zaman zaman ara verilerek, bol tahıllı, kepekli ekmekler tercih edilmelidir.
Mide hastaları oruç tutabilir mi?
Gelelim ramazan ayında bize en çok sorulan, “Hocam mide hastasıyım oruç tutabilir miyim?” sorusunun cevabına… Şunu söylemekte fayda var, insülin bağımlı diyabet hastaları, kalp damar hastaları, karaciğer ve böbrek yetmezliği hastaları kesinlikle doktoruna danışmadan oruç tutmamalıdır. Mide hastalarıysa eğer şikâyetleri fazla değilse ve ülser dediğimiz akut mide rahatsızlıkları yoksa sahurda mutlaka mide koruyucu adını verdiğimiz ilaçlarını alarak oruçlarını tutabilirler. Bu hastalar özellikle iftar ve sahur arası ara öğün yemeliler. Yürek duyarlı olursa, beynin fırtınası çok olur. Tüm okuyucularıma hayırlı Ramazanlar diler Ramazan'ın paylaşma ayı olduğunu ve bu uzun sıcak yaz günlerinde sokak hayvanlarını da unutmamamız gerektiğini hatırlatırım...Yüreğinizdeki feryatları dizginlemeniz dileğiyle sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ediyorum. Sağlıkla kalın...
SAHURDA PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN
l Sahurda protein ağırlıklı beslenmek, gün içindeki doygunluğun uzun süre devamına neden olacaktır. Bunun için önerimiz, sahurda, süt, peynir, yoğurt ve haşlanmış yumurta olacaktır.