ramazan@ramazanbingol.com
Yediğimiz yemeklerin, içtiğimiz çorbaların mucidi hekimler midir? Yoksa aşçılar mı? Sorusu tartışılabilir, ama çorbanın “nimet-i kadim” olduğu konusunda galiba evliya haklıdır.
Mutfağımızda pişen çorbaların malzeme zenginliği ve çeşitliliği yüzlerce. Ancak genelde sıcak olarak tükettiğimiz çorbaların yanı sıra sıcak günlere yakışacak onlarca soğuk çorbamız da mevcut. Peki, ne kadar biliyoruz soğuk çorbaların varlığını?
“SICAK GÜNE SOĞUK ÇORBA”
Yaz sofralarında biraz geri planda kalsa da, iftara çorbayla başlamanın verdiği hazzı inkâr edemeyiz. Havalar ısındı diyerek çorbaları arka plana atmasak da olur; zira nefis soğuk tariflerimiz de mevcut! Yoğurt, haşlanmış ya da çiğ sebzeler, bir tutam baharat, birkaç parça buz... Sıcak günlerde içimizi ferahlatacak en lezzetli tercihlerin başında
SEYAHATNAMEDE ÇORBALAR
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde çokça çorbalara yer vermiştir. Özellikle tahıl ve yoğurtlu çorbalardan sonra zengin hayvansal proteinli, illede sirkeli-sarımsaklıişkembe ve paçaya değinir. İstanbulun işkembeci dükkânlarını, Rum dükkân
İFTARA ÇORBAYLA BAŞLAMALIYIZ
Ramazanın olmazsa olmazı iftar öğününde başlangıç oldukça önemlidir. Hurma, su veya zeytinle açılan oruç sonrası az yağlı bir kepçe çorba ile iftara başlamak midenizi uzun süren açlık sonrası yemeğe hazırlayacaktır. Bu nedenle her zaman olduğu gibi ramazan ayında da iftarda ve sahurda soframızdan çorbamızı eksik etmemeliyiz.
SAĞLIKLI BİR NESLİN TEMELİ SAĞLIKLI BESİNLER...
Daha önceki yazılarımda sıkça bahsettiğim bir diğer konu da “Karın doyarken aç kalan diğer organların mursanmaması”… Modern zamana ve zaman akışına kendini kaptıran nesiller (kendine değer verenler hariç) genellikle kolay yolu seçmekte. Hazır çorbalardan, dondurulmuş gıdalara, gün için de bir sürü katkı maddeli ürünle öğünlerini
SOĞUK BUĞDAY ÇORBASI
MALZEMELER
- 3 bardak haşlanmış buğday
- 1 kilo süzme yoğurt
- 2 su bardağı su
- yarım demet dereotu
- yarım demet reyhan
- yarım demet semizotu
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
HAZIRLANIŞI
- Yoğurdu derin bir kapta suyla güzelce çırpın.
- Dereotu, semizotu ve reyhanı ince ince kıyıp yoğurda ilave edin.
- Tuzu, kuru naneyi ve buğdayı ilave edip hepsini karıştırın ve soğuk olarak servis edin.
- Dilerseniz içine buz da koyabilirsiniz.
Not: Üzerine dereotu ve nane yaprakları ilave ederek de servis edebilirsiniz…
Soğuk Buğday Çorbasının Faydaları
- Kemik ve diş sağlığını destekliyor
- Kilo vermeye yardımcı oluyor
- Kanserden korunmaya fayda sağlıyor
- B vitamini sayesinde hafızayı güçlendiriyor
- Kötü kolesterolü düşürüyor
- Hazımsızlık ve kabızlığı önlüyor
- Bağışıklığı güçlendiriyor
- Çocuklarda büyümeye katkı sağlıyor