Murat Beşer, okuyucunun saygı duyduğu ve ilgiyle takip ettiği bir müzik yazarı… Beşer, kısa bir süre önce ‘Yoldan Çıkmış Simalar’ adlı kitabını yayımladı. Kitap, ülkemizde müziğe bir şekilde yön vermiş adı belirli çevreler tarafından bilinen, kendi halinde, hayatını müzik olan kişileri ele alıyor.
Müzikle yatıp kalkmak, albüm satın almak, koleksiyon yapmak kimilerine göre bir gençlik hevesi… Bazıları yaşları ilerledikçe kalplerinin müzikle attığı yılları alaycı bir tebessümle anlatır, “Biz de gençken dinlerdik” demeyi marifet sayarlar. İnsanın kendi gençlik yıllarına burun kıvırması ne acı… Bir de hayatının merkezine bir ömür müziği koyanlar var. İşte ‘Yoldan Çıkmış Simalar’, onların hikâyelerini anlatıyor. Onlar için şan, şöhret, para önem teşkil etmez. Saçları,
ONLAR İÇİM MÜZİK BİR SIĞINAK
Son yıllarda müziğe gönül verenlerle ilgili yazılar kaleme alan Murat Beşer’in bu yazıları kendine has bir okuyucu kitlesi oluşturmuştu. Beşer nev-i şahsına münhasır karakterleri yazdığında bizler “Acaba bir sonraki hafta kimi yazacak?” diye meraklanmaya başlamıştık. Sonunda farklı kültürlerden gelen, farklı çizgilerde ama kaderin müzik sayesinde birleştirdiği kimi plakçı kimi müzik dükkânı işletmecisi, kimi müzisyen onlarca insanın hikâyesinin yer aldığı ‘Yoldan Çıkmış Simalar’ kitabı, Abdülkadir ‘Aptülika’ Elçioğlu’nun muhteşem çizimleriyle bizim gibi müzik dilencileriyle buluştu. Kitapta Apaçi Ayhan, Eloy Hakan, Melodi Adnan, Laterna Bülent, Piccatura Mustafa Abi, Parkinson Şeref, Tünay Akdeniz, Shades Süleyman başta olmak üzere onlarca ‘müzik bağımlısı’nın hikâyesi var. Beşer, müziği korunaklı ve vazgeçilmez bir sığınak haline getiren insanları anlattığı kitapta, sadece isimlere ve anılara yer vermiyor. Aynı zamanda o insanların sevdikleri şarkılardan ve müzisyenlerden de bahsediyor. Kitap aynı zamanda müzik zevki yeni gelişen insanlar için harika bir mihmandar olma özelliği de taşıyor. Murat Beşer bu çalışmasıyla müzik dinleyicilerinin ve ülkemizdeki önemli müzisyenlerin müzik zevklerinin oluşması konusunda direkt etkisi olmuş, müziğe kendisini adayan insanlara bir saygı duruşunda bulunmuş.
APAÇİ AYHAN KABİLESİ
Kitabın yazarı Murat Beşer’i önerdiği müzik gruplarıyla etkileyen isimlerin başında Kadıköy’de bulunan Akmar Pasajı’yla özdeşleşmiş Ayhan Çetiner geliyor. Kızılderililere olan ilgisi nedeniyle ‘Apaçi Ayhan’ olarak nam salan Çetiner, kaç kuşağa güzel müzik grupları tavsiye etti sayısını bilmiyoruz. 90’ların sonunda yalan yanlış haberlerle onu üzen, zor durumda bırakmaya çalışan insanları da unutmadık. Ona çok sevdiği Kızılderililer sorulduğunda şöyle diyordu. “Kızılderililer hep kötü tanıtılıyordu ama ben onların iyi olduklarını, esas kötünün medeniyet ve beyazlar olduğunu biliyordum”. Gündem değiştirmek adına 1999 yılında Çetiner’i günah keçisi yapmaya çalışan kravatlı ve koca göbekli medya figürlerinin kötü olduğunu biz de biliyorduk ve aradan geçen yılların o insanları ne denli trajikomik bir hale getirdiğini hepimiz görüyoruz. Ama biz onların yüzüne bunu vuramayız. Çünkü Apaçi Ayhan’ın yanında büyüdük, yıllarımız Akmar Pasajı’nda geçti ne olursa olsun ağır başlı ve sakin kalmayı bu Kızılderili’den çocuk yaşlarda öğrendik.