Kordon kanıyla can kurtarın

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Cankurtaran hücreler içeren kordon kanı, lösemiden doku ve organ hasarlarına,  bağışıklık sistemi hastalıklarından kalp kusurlarına, felçten Akdeniz anemisine kadar seksenden 80’den fazla hastalığa tedavi şansı veriyor. Donör arayan hastalara kapılarını açan Yaşam Bankası yetkilisi Serdar Burku’yla konuştuk. 

Kordon kanı ve dokusu nasıl saklanıyor?

Kordon kanı doğum sırasında, bebek ve anneye herhangi bir zarar vermeden, bebeğin göbek bağı kesildikten hemen sonra 2-3 dakika süren bir işlemle kolayca alınabiliyor. Toplanan kordon kanı en geç 48 saat içinde bu işlem için özel oluşturulmuş laboratuvarımıza yollanıyor. Laboratuvar ortamına ulaşan kan ve doku, kök hücrelerine ayrılıyor. Daha sonra, kademeli dondurma metodu ile kök hücreler donduruluyor ve azot tanklarına yerleştirilerek -196°C’de ömür boyu saklanmaya başlanıyor. Günümüzde tüm dünyada 210 özel bankada yaklaşık olarak 5 milyon ünite kordon kanı kök hücresi ve 160 kamu bankasında yaklaşık olarak 700 bin ünite kordon kanı kök hücresi bulunuyor. Türkiye’de 30 bin bebeğin kordon kanı saklanıyor. Kordon kanı bankalamanın maliyeti ise sanılanın aksine erişilebilir bir düzeyde. Ailelerimizden kanın saklanabilirliği onaylandığında bir sefere mahsus 2 bin 750 lira işlem bedeli alıyoruz. Saklanan her yıl için de 100 euro yıllık saklama bedeli uygulanıyor.

80'DEN FAZLA HASTALIĞA ÇARE

Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?

Dünya üzerinde halen devam eden 400’den fazla klinik çalışma bu alandaki yeni tedavi olasılıklarını araştırıyor. Kordon kanı kök hücreleriyle günümüzde standart tedavi düzeyinde 80’den fazla hastalığına çare bulunuyor. Bu hastalıkların başında:

- Lösemi (kan kanseri) ve Lenfoma (lenf kanseri) gibi ciddi kanser türleri

- Akdeniz Anemisi, Orak Hücreli Anemi ve Aplastik Anemi gibi kan hastalıkları

- Bağışıklık yetmezlikleri

- Metabolik hastalıklar

- Solid tümör gibi hastalıklar gelmektedir.

Ayrıca yenileyici tıp anlamında:

- Serebral Palsi ve Otizm gibi nörolojik hasarlar 

- Tip 1 Diyabet, Omurilik Zedelenmesi ve İşitme Kaybı gibi tedavisi güç olgularda umut vaad eden sonuçlar oluşturmaktadır.

YATIRIM OLARAK GÖRÜN

Saklanan kordon kanından kimler faydalanabiliyor?

Doğumda saklanan, kordon kanı sadece çocuğun değil, uyum halinde kardeşlerinin, ebeveynlerinin hatta büyükanne ve dedelerinin de geleceğini koruma altına alınıyor. Bebeğinizin kordon kanı ve dokusundan elde edilebilecek kök hücrelerini saklatmayı, ailenizin sağlığı için yaptığınız değerli bir yatırım olarak görebilirsiniz. 

İlik nakli bekleyen hastalar için bir umut kaynağı olabilir mi?

Tıp gün geçtikçe yeni tedavi yöntemleri ve ümit veren gelişmelere imza atarken, tüm dünyada hastalıklar da artıyor. Ülkemizde de başta lösemi, lenfoma gibi kanser vakalarının sayısı yıllar geçtikçe yükseliyor. Kordon kanı, özellikle ilik nakli bekleyen hastalara umut ışığı oluyor. Günümüzde ilik nakli bekleyen hastaların donör bulma olasılığı sadece yüzde 30 gibi sınırlı bir durumda. Bu sebeple kordon kanı bebeğin kendisi, kardeşleri ve hatta birinci derece akrabaları için uyum halinde hazır bir donör anlamına geliyor. Ayrıca tedavide, kemik iliğinde uyum beklentisi 10’da 9 iken, kordon kanı kök hücrelerinde 6’da 4 uyum bile yeterli olması büyük avantaj. Bu yüzden ‘kordon kanı, nakil kaynaklarının en uyumlu ve naif hali olarak geçiyor. 

İLİK NAKLİ BEKLEYENLERE…

Kordon kanı saklamayanlar da yaşam bankasından faydalanabiliyor mu?

Kordon kanı ve dokusu saklamamış olan ailelere de kapılarımız her zaman açık. FamiCord Group bünyesinde tüm dünyada 3 binden fazla bağış kordon kanı bulunuyor. Özellikle ilik nakli bekleyen tüm hastaları bu kanlardan faydalandırmak istiyoruz. Uyan donörü bulmak için Türkiye’deki nakil merkezlerine destek vermeye hazırız. Türkiye’de başka bir kordon kanı bankasının sağlayamadığı bir altyapıyı sunuyoruz. Kordon kanı bankalama tüm dünyada iki şekilde gerçekleştiriliyor. Birincisi ailelerin ücret karşılığı yaptırdığı bankalama, ikincisi ise devlet desteğiyle uygun nitelikteki kordon kanlarının aile tarafından bağışlanması suretiyle halk bankacılığı yapan kurumlar tarafından saklanması. Halk bankacılığında kordon kanları uluslararası bir sistemde depolanır ve donör arayışında olan aileler doku tiplerini görebilir, uyan hücreyi talep edebilir. 

Ancak ülkemizde ulusal çapta hizmet veren bir halk bankamız henüz mevcut değil. Yaşam Bankası olarak biz ise FamiCord Group bünyesindeki 3 binden fazla bağış kanını, uyum sağlayan tüm Türkiye’deki hastalara sunmaya hazırız. Sadece ilgili hekimin nakil için gerekli bilgilerle bizden talep etmesi yeterli.