seren.aksus@diyetaktif.com
Havaların soğumasıyla ısınma ihtiyacımız artıyor. Bu artışı sağlamanın en kolay yolu ise şekerli gıdalar. Vücudunuz ister istemez sizi bu gıdalara yönlendirecektir. Bu tuzağa düşmemek için yapmanız gerekenler neler, yanıtları bu yazıda…
Her derde deva “Ihlamur”
Bitki çaylarının belki de en sevileni, en bereketlisi ıhlamur. Kışın en çok tercih edilenlerinden biri. Bağışıklık sistemi için müthiş bir destek. Peki bu nadide bitkiyi tehlikeli hale getiren şey nedir? İçin konulan limon + bal! Limon çok güzel bir meyvedir. İçindeki meyve şekeri ve kalorisi bakımından 1 tam limon 1 tam elma ile eşdeğerdir. Bardağa elbette tüm limonu sıkmadığınızı biliyorum. (İnşallah)(Sıkanlarda var bu arada!) Lakin üzerine bir de bal eklediğiniz zaman, içeceğiniz bitki çayı olmaktan çıkıp, şeker bombasına dönüşüyor. Burada porsiyonu en çok kaçan baldır. Geçen gün çocukluğumdan beri ailecek gittiğim bir muhallebicide istediğimiz ıhlamurun yanına gelen bal miktarını görünce gözlerim yuvalarından fırladı. Küçük bir kase (neredeyse türk kahvesi fincanı kadar) balla getirmişlerdir. Bu kadar bal insanı sağlıklı etmez, olan sağlığınıda bozar. Bunun için az miktarda (1 dilim) ekleyeceğiniz limonun yanına nane, fesleğen, tarçın gibi baharatlar ekleyin. Hele ki şeker hastasıysanız kesinlikle bal eklemeyin. Bu şekilde her türlü bitki çayından, günde 3-4 kupayı geçmeyecek şekilde, rahatça ve bolca içebilirsiniz.
İstanbul’un vazgeçilmezi “Booooooozaaaaa”
Üzerine tarçın ve leblebi, İstanbul’un vazgeçilmesi… Bilinen en eski Türk içeceklerinden birisidir. Son dönemin meşhur bakterileri probiyotiklerce zengin, mayalı, alkolsüz bir içecektir. Ham maddesi darıdır. Hem barsaklara, hem bağışıklık sistemine faydalıdır. Tahıllardan yapılan bu içeceğin B vitamin içeriği oldukça zengindir. Üzerine birde leblebi (yani başka bir karbonhidrat daha) ilave edince tam bir kalori patlamasına yol açar. Sık olmasada ara sıra 1 bardak tercih edilebilir.
Kışın aylarının vazgeçilmezi “Salep”
Orkide bitkisinin köklerinin toz haline getirilmesi ile elde edilen şahane bir kış içeceğidir. Ülkemizde hazır satılan saleplerdeki en büyük tehlike, yüksek oranda şeker içeriyor olmalarıdır. Hazır ürünlerin içinde ayrıca ilave nişasta olduğundan kan şekerini çok hızlı yükseltirler. Soğuk havada ısınayım derken, şekerinizi yükseltmeyin. Burada en sağlıklı olan, salep tozunu kendiniz alıp, sütle birlikte çok az şekerli, şekersiz veya tatlandırıcılı olarak evde kendiniz hazırlamanızdır. Üzerine ekleyeceğniz tarçın hem içinizi ısıtan bu kış lezzetini çok daha güzelleştirecek, hem şekerinizi bir anda yükselmesini engelleyecektir.
Gençlerin tercihi “ChaI Tea Latte”
Çay, süt ve kahve karışımı, baharatlı kış içeceği… Bizim kültürümüzde olmayan dışarıdan bize adapte olan bir içecek. Bu masum gibi gözüken, sihirli karışımın 2 tehlikeli tarafı var. İçeriğindeki aşırı şeker ve aroma… Tat duyuları çok yüksek şiddetle sarsan aramoya eşlik eden, çok fazla miktardaki şeker yüzünden içinizi ısıtmakla kalmıyor, aynı zamanda kan şekerinizinde tavan yapmasını sağlıyor. Bu içeceği alırken, mümkün mertebe şekersiz, aromasız ama bol baharatlı tüketebilirsiniz
Arzulanan içecek “Sıcak Çikolata”
Yüksek şeker içeriği yanısıra yağ bakımından da zengin kakao bitkisinin oldukça yoğun olduğu bir içecektir. Porsiyonu fazla kaçma ihtimali oldukça yüksektir. Hele birde son dönemin modası, dondurmalı sıcak çikolata olursa, hem kalorisi, hem şeker, ham yağ içeriği hepsi birden artacaktır. En doğrusu çok sık olmadan, ara ara tercih etmenizdir. İçeceğiniz zaman sütle çoğaltmanız bu içeceği çok daha sağlıklı hale getirecektir.