Hijyene dikkat edin, hastalıklara davetiye çıkarmayın

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Kurban ibadetini gerçekleştirmek için tüm hazırlıklarını tamamlayanlar, hijyen konusunu ihmal etmeyin. Dahiliye Uzmanı 

Salim Bereket, hijyen kurallarına uyulmayan ortamlarda yapılan kesimlerin hastalıklara davetiye çıkardığını söylüyor. 

Hijyen kurallarına uyulmadan açık alanlarda kesilen kurbanlar gündemi yine meşgul ediyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre Kurban Bayramı dönemlerinde hayvan kesimlerine bağlı bulaşıcı hastalıkların oluşma oranında yüzde 30 artış görülüyor. Bunların başında özellikle hayvanlardan insanlara geçebilen zoonos hastalıkları geliyor. Ayrıca hijyen kurallarına uyulmadan kesilen kurbanlıklar şarbon, tüberküloz, hidatik gibi hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Salim Bereket, kurban kesimleri hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Sağlık kontrolünden geçirilmeli

Kurbanlık satın alırken uzman bir veteriner kontrolünden geçip geçmediğini araştırmaktır. Gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan kurbanlıklar ile oluşacak temas ise kişilere, kist, tüberküloz, kuduz, şarbon, hidatik, brusella, teniyoz ve toksoplazmozis gibi bulaşıcı hastalıkların geçmesine neden olabilir.

Kaynağı bilinmeli

Zonoos hastalıklarının önüne geçebilmek için hastalık kaynağının ve etkeninin bilinmesi şarttır. Hastalık bulaşmışsa tedavisi için, hastalığın bulaşma yolları araştırılmalıdır. Hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşan enfeksiyonlardan korunabilmek için hayvanlara yapılan ilaçlama ve aşı, iç-dış parazitlerle mücadelede önemli bir role sahiptir. Fakat kuduz gibi tedavisi yapılamayan zonoos hastalıkları için yalnızca özel olarak geliştirilen aşılar kullanılır.

Bu belirtiler görülüyorsa dikkat!

Hastalık taşıyan kurbanlık etini yiyen ya da ete temas eden kişi halsizlik, ateş, baş ağrısı, ishal ya da kabızlık, kilo kaybı ve gece terlemeleri gibi belirtiler yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır. Bilhassa gebeler için ciddi risk oluşturan toksoplazmozis enfeksiyonuna da çok dikkat edilmelidir. Bu hastalık, anne karnındaki bebeği dahi etkilerken, bebeğinbeyin ve göz gibi organlarında ciddi hasarların oluşmasına yol açabilir. Hatta bu hastalık, düşüklere kadar varabilecek tablolara neden olabilir.

 Hijyen kuralları önemli

Kurban kesiminde hayvanların sağlıklı olması tek başına yeterli bir durum değildir. Besin kaynaklı 250’den fazla zehirlenme ve mikrobiyel hastalık mevcuttur. Bu tarz hastalıklar genellikle et ve et ürünlerinin tüketilmesi sonucu meydana gelir. Bu sebeple etleri keserken ve saklarken çok dikkatli olunmalıdır. Kesim yapılacak yer uygunsuz ve hijyen kurallarına uyumlu değilse kesim sırasında çevreye birçok mikroorganizma yayılabilir. Özellikle mantar-paraziter,viral ve bakteriyel hastalıklar kolaylıkla insana bulaşabilir.Bu hastalıklar genellikle etyenilirken, taşınırken veya hazırlanırken direkt olarak vücudageçer. Bu nedenle etler hijyen kurallarına göre temizlenmelidir.

Eller ve gereçler steril olmalı

Et kesiminde kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin, kullanılan kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin steril olması oldukça mühimdir. Kesim yerinde mutlaka sıcak-soğuk su bulundurulmalı ve bu suların içme suyu kalitesinde olmasına dikkat edilmelidir. Etler büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde parçalara ayrılmalıdır. Bu ayrılan etler daha sonra temiz bir poşet veya yağlı kâğıda sarılarak saklanabilir.