Erken tanı saç kurtarır

NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Saçkıran hastalığının çözümü var mı? Sarımsak sürmekle geçer mi? Peki, göz çevresinde beyaz lekelerin tedavisi var mı? Yanıtları dermatolog Neslihan Dolar yazdı. 

Sayın Doktorum,

Saçkıran hastalığının bir çaresi var mıdır?

19 yaşındayım ve 1 hafta önce kuaföre gidince kuaförüm saçımın arka tarafında para büyüklüğünde bir açılma fark etti. Çok panik oldum. İnternetten bakınca kafam daha çok  karıştı. Bunun tedavisi var  mıdır sarımsak sür geçer  diyorlar doğru mu?

Ümit Bey,

Saçkıran hastalığı tedavi edilmezse ilerleyebilir. 

Alopesi areata yani saçkıran diye bilinen hastalık saçlı deri, sakal, kaş, kirpik ve hatta vücudun diğer bütün kıllarını tutabilen otoimmun bir hastalıktır. Herhangi bir yaşta çıkabilen bu durum bazen para büyüklüğünde ortaya çıkar ve o şekilde kalırken bazen de hızla ilerleyip saç kaybına veya kaş, kirpik kaybına yol açabilir. Bağışıklık sistemi hücrelerini ilgilendiren bu hastalıkta hücreler kendi kıl hücrelerine karşı savaş açmış onları öldürmeyi hedeflemiştir. Burada amaç bu iç savaşı durdurmak olmalıdır.  Hastalığı ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı faktörlerin başında stres gelmekle beraber bu her zaman psikolojik bir gerginliği kastetmez. Vücudu strese sokan herhangi başka bir durum da hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Vitamin ve bazı minerallerin eksikliği, kansızlık yani anemi, bazı enfeksiyonlar gibi. Otoimmun bir durum olan saçkıran diğer otoimmun yani bağışıklık sisteminin diğer hastalıkları olan şeker hastalığı tiroid hormon bozukluğuna sebep olan hashimato, ala hastalığı diye bilinen vitiligo gibi bir arada olabilir. Bu nedenle bunların mutlaka araştırılması gerekmektedir. Sanılanın aksine saçkıran bir mantar hastalığı değildir. Tedavisinde çeşitli ilaçlar, fototerapi ve bazı enjeksiyon tedavileri uygulanmaktadır. Tedaviye dirençli vakalarda kullanılan yeni tedavi yöntemleri de vardır. Burada en önemli unsur tedaviye erken başlamaktır. Erken tanı saç kurtarır.  

Sayın Doktorum,

Saçlarımda aşırı yağlanma var. Her gün yıkamam gerekiyor. Ancak her gün yıkamak doğru mu bir de yağlanma için ne önerirsiniz?

Tuğçe Hanım,

Saç yağlanması doğal yapısal bir durum olabildiği gibi kimi zaman da bazı bozukluklara işaret eder. Bazı hormonal dengesizliklerde örneğin böbrek üstü bezlerinden salınan ve gençlik hormonu diye bilinen hormonun aşırı salgılanması ve testosteron fazlalığında veya polikistik over diye bilinen yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistlerin olduğu durumlarda saçlarda ve hatta ciltte aşırı yağlanma görülebilir. O yüzden öncelikle bunların aydınlatılmasını öneririm. Yanlış beslenme de saçların yağlanmasına neden olur. Saçın yağı ve içeriği aslında saçı bir yandan da besler.  Aynı zamanda her gün kurutucu şampuanlarla saçı yıkamak saçın yıpranmasına sebep olur. Bir de iyice arındırmak için yapılan ovuşturmalar da yine saçlardaki yağlanmayı artıracaktır. En ideali saçın günaşırı yıkanmasıdır. Yıkarken kullanacağınız şampuanlar yağlı saç derisine uygun olmalıdır. Saçlı deri yağlı olsa da saçın kendisi kuru olabilir o nedenle yağlı saç şampuanları kullanıyorsanız haftada bir mutlaka saçınıza nemlendirici bakımlar yapınız.  

Sayın Doktorum,

Göz çevremde beyaz yağ bezeleri var ve giderek sayıları artıyor. Sebebi ve tedavisi için ne önerirsiniz

Sinan Bey,

Göz çevresinde oluşan yağ bezleri bu bölgedeki derinin tıkanması ve ölü tabakanın kalınlaşması sonucu ciltteki atıkların dışarı açılamaması sonucu oluşur. Aşırı yağlı cilt, hatta kuru cilt, yanlış kozmetik kullanımı, cilt tipine uygun olmayan kremlerin kullanımı, stres, çevre kirliliği ve sigara gibi nedenler de tetikleyicidir. Göz çevresi derisi cildimizin en ince olduğu bölgelerdendir ve çabuk yıpranır. Göz kozmetikleri kullanımında mutlaka mineral içerikli ürün olmasına dikkat etmek gerekir. Yine göz çevresine uygun olmayan nemlendiriciler sürülmemelidir. Göz çevresi her akşam yumuşak temizleyicilerle temizlendikten sonra hafif soğuk masajlarla uyarılmalıdır. Tedavisinde arındırmak için göz çevresi peelingleri ile ölü derinin temizlenmesi ve meyve asitli AHA içeren ürünlerle bu bölgenin yenilenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca derin olan yağ bezeleri sıkılarak değil radyofrekans koterlerle, plazma enerjisiyle veya lazerlerle temizlenebilir. Sıkma işlemi hassas olan göz çevresine daha fazla zarar verecektir. 

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve neslihandolar@gmail.com hesabına gönderebilirsiniz.