yalcin.gecer@aksam.com.tr
Türkiye’de engellilerin sanatla buluştuğu Barikat Film Festivali 1-4 Aralık tarihlerinde düzenleniyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle festivalin ev sahibi Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ve Festival Başkanı Hüseyin Nacar buluştuk.
8. düzenlenen Uluslararası Barikat Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyorsunuz. Bağcılar Belediyesi, Festival’le nasıl buluştu?
Lokman Çağrıcı: Biz, ilçemizi hemşehrilerimizle birlikte yönetiyoruz. Maksadımız; Bağcılar ailesi olarak hep birlikte yaşamanın keyfini çıkarmak. Bu vesileyle 2011’de Engelliler Sarayı’nı hizmete sunduk, bunun bizim dua kaynağımız olduğunu söyleyebiliriz. O günden bu yana engellileri artık iş ve sosyal yaşamın içerisinde görmeye başladık. Spor dalında da başarılı sporcular yetiştiriyoruz. Engelliler adına dünyada bir ilki gerçekleştiren Yerel Yönetim olarak; ilçemizde engelleri hep birlikte aşıyoruz. Bir vakitler dünyaya evlerinin penceresinden bakan, dışarı çıkmaya cesaret edemeyen engellilerimiz böylece meslek öğreniyor ve iş sahibi oluyor. Festivalin de ev sahibi olmaktan gurur duyuyoruz.
“Bağcılar’da Sıfır Engel” sloganınız var. Buna yönelik çalışmalarınız neler?
İlçemizin zenginliği olan engellilerimizin sesi olmak, meslek öğrenmelerini ve iş sahibi olmalarını sağlamak, topluma kazandırmak amacıyla önemli projeleri hizmete sunmaya devam ediyoruz. Bu anlamda üniversitelerimizle ortaklaşa güzel çalışmalarda bulunuyoruz. İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Medipol Üniversitesi ile ortaklaşa “Engellilerde Erken Tanı, Tedavi ve Meslek Edindirme Kongresi’nde bir araya geldik. Yine, Beyaz Ay Derneği ile birlikte; “Engelleri Aşmak İçin Hareket Etkinliği” kapsamında Silivri Kapı Spor Tesislerinde Buz Pateni eğitimi veriyoruz. Uzman konuklar ve eğitmenlerimizin katılımıyla engelli ailelerine yönelik eğitici ve öğretici seminerler ile konferanslar düzenliyoruz. Ayrıca dil terapisi ve psikoloji gibi birçok bölümde eğitim gören üniversite öğrencilerimiz de stajlarını Engelliler Sarayımızda yapıyor. “Birlikte Daha Güzel” adlı kampanya kapsamında Yazarlık Atölyesi ve sÇizerlik Atölyesi’ni hizmete sunduk. Engelsiz Fotoğraflar Atölyesi’ne katılan kursiyerlerimiz İstanbul’un ve ilçemizin tarihi ve turistik mekânlarını fotoğrafladılar. ‘Birlikte Yarışıyoruz’’, ‘Birlikte Maviye İlk Adım’’ ve ‘’Birlikte Yemek Yapıyoruz’’ gibi önemli projelerimizi de hizmete sunduk.
Böyle bir festival düzenleme fikri nasıl ortaya çıktı?
Hüseyin Nacar: Ben kendimi “Ötekilerin Yönetmeni” olarak adlandırıyorum, çünkü daha çok sosyal sorumluluk projeleri kapsamında filmler çekiyorum. Ailemde engelliler var, annem gözleri görmeyerek öldü… Ben de engellileri sanatla buluşturayım diye yola çıktım. İstedim ki engelliler sanata da dokunsun.
Festivalin genel amacından bahsedebilir miyiz?
Engelli kişilerin, üretme, sunma, değerlendirme gibi faaliyetleri gerçekleştirerek yaşama nasıl ustalıkla dâhil oldukları kamuoyuna gösterilmiş olmayı hedefliyoruz. Bu anlamda da engellilerle sanatın buluştuğu ilk Uluslararası Film Festivaliyiz.
Ne gibi zorluklar yaşadınız?
Yapmak istediğim bu çalışmayla pek çok kişi beni hayalperest olarak gördü, köprüyü kapatabileceğimiz kimsenin aklına gelmedi. Bu çalışmalar maalesef gönüllülük esası ile ayakta kalabiliyor, maddi destekçimiz olmuyor. Ama projeyi destekleyenler, yüreklerini açanlar var, Sayın Öznur Çalık’a projeden bahsettiğimde bize kapılarını değil yüreklerini açtı. Aynı şekilde Sayın Lokman Çağrıcı da engellilerle ilgili önemli çalışmalar yapan bir Belediye Başkanı ve bu projeyi duyunca bize Bağcılar Belediyesi’nin kapılarını sonuna kadar açtı. Onların destekleri bizler için kıymetli. Dileriz maddi destekçilerimiz de olur ve daha da büyük işler yapabiliriz.