Afyon’a 6 bin sanatçı geldi!

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Bu yıl 17.’si düzenlenecek Afyonkarahisar Klasik Müzik Festival’i, NG Afyon’un desteğiyle yarın başlayacak. 12 Nisan’a kadar birçok uluslararası sanatçıyı ve genç yeteneği müzik tutkunlarıyla buluşturmaya hazırlanan festivali direktör Hüseyin Başkadem’le konuştuk. 

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali yarın başlıyor, 10 gün boyunca sürecek olan festivalde, dünyaca ünlü sanatçılar, klasik müzik dehaları, edebiyat ve sanat dünyasının önemli isimlerinin yer alacak. Etkinlikte, bu yılın sürpriz konuğu ise edebiyat dünyasının önde gelen ismi Ahmet Ümit. Bu yıl, Afyon ve Prag arasındaki sanat birliğinin 13’üncü yılını kutlayan festival, İngiltere, Belgrad’a ve Fransa’dan da pek çok ünlü sanatçıyı da konuk olarak ağırlayacak. 

Afyonkarahisar’da bu yıl klasik müzik festivalinin 17’ncisi gerçekleşecek. Nasıl bir hazırlık süreci geçirdiniz?

16 yıllık bir birikimin getirdikleri sonucunda 17’ncisini de Afyon’da gerçekleştiriyoruz. Çabalayarak festivali zorla bir yere getirdiğimizi düşünüyorum. Kurguda çok fazla zorlanmadık. Zorlandığımız tek nokta sponsorluk… Ama ona da sağ olsun NG Afyon’un bize çok büyük destek vererek ayakta kalmamızı sağlıyor. 

Bu festival şehre ne kattı?

Bu festival Afyon’u baştan sona değiştirdi. Festivalin etrafında edebiyata, sanata ve tarihe çok büyük katkısı oluyor. Caz festivali ve klasik müzik festivali kapsamında Afyon’a bugüne kadar gelenlerin sayısı 6 bini geçti. 6 bin tane müzisyen ve fikir adamı ağırlamak çok değerli… Gelen insanlar da birikimlerini Afyonlularla paylaştı. Festival başladığı zamanlarda eski Afyon evleri yok olmak üzereydi,  festivalle beraber restorasyon çalışmaları yapıldı. Aynı zamanda turizm olgusuna çok farklı bir bakış açısı geldi. Bir de işadamlarını buraya çekme konusunda çok yardımcı oldu diyebilirim. Bu iş Afyon’da oluyorsa her yerde olur olgusunu da sağladı. Ama bunları söylemek başkalarını rahatsız ediyor tabii. 

Neden?

Çünkü Anadolu’da kıskançlık denilen bir şey var ve bu da çok fena bir şey!

Afyonkarahisar’da festival yapmak zor olmuş olabilir… Ne tür zorluklar çektiniz?

En büyük zorluk, süreklilik ve sürdürebilirliği saplayabilme paydası. Bunun içinde birçok katman var… Sponsorluklar, sanatçılar… Bir de Türkiye’nin entellektüelleri bize çok fazla destek vermiyor. Bunun gibi birçok zorluk çektik diyebiliriz. 

Halkın katılımı nasıl?

Seyirciyle ilgili bir sıkıntımız yok! 1000 kişilik salonu da kullandığımız oluyor 300 kişilik salonu kullandığımız da… Ama bizim amacımız büyük salonlarda konser vermek değil.

Niye?

Çünkü büyük salonlarda müzik dinlemek televizyonda bir müzik kanalını açıp dinlemek gibi. Daha birebir ve içtenlik katmak istiyoruz. İnsanlar geldiklerinde çalınan müziği ruhlarında hissetsin istiyoruz. Hatta birçok kişi salonlara giremedikleri için bana sitem bile ediyorlar. Seyirci konusunda çok memnunuz diyebilirim. 

Programda neler var?

- Yarın, üflemeli çalgılarla perdeyi açan quartet Flautus Vocis’e, bir sonraki gün, geçtiğimiz sene de beğeniyle dinlenen ve “En İyi Çek Fagot Topluluğu” olarak adlandırılan Fagotik Quartet eşlik ediyor.

Petra Milarova, Natasa Mitrovic gibi piyanonun yıldızları da festivalde sahne alacak diğer konuklar arasında yer alıyor. 

- Ükemizin ilk otizm engeli ile dünyaya gelen öğretim görevlisi ve piyanisti Buğra Çankır da piyanonun başında olacak.

2010 yılında İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Naci Özgüç yönetiminde ilk konserini veren keman virtüözü Aslı Ayben Özdemir, piyanoda kendisine eşlik edecek annesi Zümrüt Alivea ile nefesleri kesen performanslarıyla izleyicileri büyülemeye hazırlanıyor.

- Festivalin kapanışı ise Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin eserlerinden derlenmiş, semazen, ney, bendir eşliğinde Ali Düşenkalkar’ın Mevlana şiir ve öykülerinin sunumu ve yönetmenliğinde gerçekleştirilecek özel bir gösteri ile olacak. 

- Nadir Ede’nin resim sergisi ise festival boyunca konuklara açık olacak.

AMACIMIZ ŞEHRİMİZİ TANITMAK

NG Afyon Otel Müdürü Cenker Yılmaz: “Dört yıldır üst üste festivale katkımız bulunmakta. Afyonkarahisar kültürel miras olarak çok önemli değerlere sahip bir şehir. Frigler zamanından gelen kültürel miras, mevlevihaneleri ve tarihi dokusu ve ve kurtuluş savaşındaki kilit rolü ile sadece son yıllarda popüler olan termal turizm ve gurme turizmin ilave özellikleridir. NG Afyon olarak biz özelikle Afyon şehrinin bu güzel özelliklerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Klasik müzik ve caz festivali sponsorlukları haricinde Frig Vadisi ultra maratonuna da sponsoruz.”