Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti! Ustasından zeytinyağlı yaprak sarmasının tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri, zeytinyağlı yaprak sarması olarak bilinir. Yemek olmadığı zamanlarda bile alternatif atıştırmalık olarak sunulabilen zeytinyağlı yaprak sarması, çocukların beslenme çantasına da koyulabiliyor. İşte ustasından yemek tarifi…

Türk mutfağında en fazla tercih edilen lezzetlerden biri, zeytinyağlı yaprak sarması olarak ön plana çıkıyor. Özellikle tadında yapılmış zeytinyağlı yaprak sarması, damaklardan silinmeyecek bir lezzeti oluşturuyor. Hem çocukların beslenme çantalarına koyulabilecek hem de pratik bir şekilde tüketilebilecek zeytinyağlı yaprak sarması, Türkiye'de pek çok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Pek çok kişinin damaklarında enfes bir tat bırakan yaprak sarması, belirli yöntemlerle kolay bir şekilde hazırlanabiliyor. Yaprak sarması için gerekli malzemeler ve yapılış tarifi aşağıda yer almaktadır.

ANA MALZEMELER

300 gram asma yaprağı.

4 yemek kaşığı zeytinyağı.

1 limon.

1,5 su bardağı sıcak su.

İÇ HARCI İÇİN GEREKENLER

½ su bardağı zeytinyağı.

3 adet orta boyda bulunan kuru soğan.

1,5 su bardağı pirinç.

½ çay kaşığı tarçın.

1 çay kaşığı yenibahar.

1 çay kaşığı karabiber.

1 çay kaşığı nane.

1 çay kaşığı tuz.

1 su bardağı sıcak su.

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık.

1 yemek kaşığı kuş üzümü.

YAPILIŞI

Geniş tabanlı bir tencerede yarım su bardağı zeytinyağı kızdırılır. Akabinde 3 adet rendelenmiş soğan hafif renk alana kadar kavrulur. Sonra üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık eklenerek kavurmaya devam edilir.

Akabinde ılık bir suda 5 dakika kadar bekletilen 1,5 su bardağı pirinç, suyundan süzülür.

Sonra soğanlarla birlikte pirinçler şeffaf bir hale gelene kadar kavrulur.

Akabinde sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar ve 1 çay kaşığı tarçın eklenerek karıştırılır.

Ortalama 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek, iç harç kısık ateşte ortalama 5 dakika kadar pişirilir ve ocaktan alınır.

Sonra salamura asma yaprakları bir tezgahın üzerine alınarak damarlı kısımları üstte kalacak biçimde açılır. Her bir asma yaprağın orta kısmına hazırlanan iç harcından birer tatlı kaşığı kadar paylaştırılır.

Kenar kısımlarının içe alınması, geniş kısımlarının uç kısmına doğru ilerletilmesi gerekir. Akabinde tüm yapraklar sıkı bir şekilde sarılır.

Sarma tenceresinin taban kısmı birkaç tane asma yaprağıyla kaplanır.

Hazırlanan sarmalar sıralı bir şekilde yan yana dizilir. Limon halka şeklinde dilimlendikten sonra sarmaların üzerine yerleştirilir.

Sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı sıcak su da tencereye eklenir.

Pişme esnasında asma yapraklarının açılmaması için üzerlerine düz bir servis tabağı koyulur.

Akabinde kısık ateşte ortalama 35 dakika kadar pişirilir.

Sonrasında afiyetle yenir.