Beyaz zehirler tuz ve şeker çok zararlı. Bunun yanı sıra trans yağlı besinler kalp ve damar yollarını tıkıyor. Peki hangi besinler insan yaşamı için risk? İşte yanıtı...
ŞEKER VE YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU
Sofra şekeri (Sakkaroz) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, son yüzyılda hızla değişen yemek kültürünün iki ana parçası haline gelmiş durumda. Şeker %50 glikoz ve %50 fruktozdur, yüksek fruktozlu mısır şurubu ise yaklaşık %45 glikoz ve %55 fruktozdur. Şekerlerin zararlı olmasının nedenlerinden biri, iltihaplanmayı artırabilme ve hastalıklara yol açmasıdır. Bir çalışmada, çok şekerli yemeklerle beslenen farelerde, kısmen şekere verilen inflamatuar yanıt nedeniyle akciğerlerine yayılan meme kanseri gelişti.
Ayrıca araştırmacılar, fruktozun, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan kan damarlarınızı kaplayan endotelyal hücrelerde iltihaplanmaya neden olduğunu belirtmişlerdir.Şeker, çikolata, alkolsüz içecekler, kekler, kurabiyeler, çörekler, tatlı hamur işleri ve bazı tahıllar, ilave şeker içeriği yüksek yiyeceklerdir.
TRANS YAĞLAR
Trans yağlar muhtemelen yiyebileceğiniz en sağlıksız yağlardır. Sıvı olan doymamış yağlara, onlara daha katı bir yağın stabilitesini vermek için hidrojen eklenerek oluşturulurlar. Çoğu margarin trans yağ içerir ve raf ömrünü uzatmak için genellikle işlenmiş gıdalara eklenirler. Trans yağların iltihaplanmaya neden olduğu ve hastalık riskini artırdığı gösterilmiştir.
HER YIL YARIM MİLYON İNSAN ÖLÜYOR
Obezitenin baş sorumlularından biri olarak gösterilen trans yağların, dünyada her yıl 500 bin insanın ölümüne neden oluyor. Bilimsel olarak günde 5 gram üzerinde trans yağ kullanımının kalp krizi riskini yüzde 25 arttırdığı saptandı. Yerken unutmayın ki; sadece bir avuç patates kızartmasında 8 gram trans yağ bulunmaktadır.