AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Yaz ayı tüm sıcaklığıyla geldi. Neşe ve sevincin simgesi yaz ayında doğanın örtüsünün değişimi bazı rahatsızlıklara kapı aralayabiliyor. Peki, yaz aylarında en sık görülen rahatsızlıklar neler? Yaz aylarında hangi hastalıklara dikkat edilmelidir? Yaz mevsimi hastalıklarından korunma yöntemleri nedir? İşte cevapları...
1- GÜNEŞ YANIKLARI: Güneş yanıklarından korunmak için güneşe çıkmadan en 30 dakika önce güneş koruyucusu kullanın. Güneş yanıklarına iyi gelen bitki özleri arasında papatya ve aloe vera içeren ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler iltihap giderici özelliklere sahiptirler. Bunun yanı sıra yoğurt, diş macunu ve salatalığı yanık bölgeye uygulamanız güneş yanığına iyi gelecektir.
2- GÜNEŞ ÇARPMASI: Güneş çarpmalarından korunmak için uzun süre güneşlenmemek gerekiyor. Güneşe direkt maruziyet şiddetli baş ağrısı ve cilt sorunlarına neden oluyor.
3- GÜNEŞ LEKELERİ: Güneş lekelerinin en büyük ilacı güneş kremi. Uzmanlar yaz-kış güneş kremi kullanılmasını tavsiye ediyor. Güneş lekelerinin oluşmaması için yaz aylarında kimyasal peelinglerden, lazer uygulamalarından uzak durmak gerekiyor. Cildinize vitamin ve nem takviyesi yapmak da güneş lekelerine karşı cildinizi korur.
4- YAZ GRİBİ: Yaz mevsiminde alışık olduğumuz hastalıkların başında da yaz gribi geliyor. Birçok kişi soğuk kış aylarını sağlıklı geçirmesine rağmen sıcacık yaz günlerinde yatak döşek yatıyor. Yaz gribinden korunmak için; dengeli beslenin, hava kirliliğinden korunun, bol su ve sıvı tüketin, çok soğuk ve buzlu şeyler tüketmeyin, meyve ve sebze ağırlıklı beslenin, uyku ve dinlenmeye dikkat edin, güneşte fazla kalmayın.
5- YAZ DEPRESYONU: Mevsimsel duygu durum bozukluğu, her yıl sonbahar ve kış aylarında günlerin kısalmasıyla ortaya çıkan bir depresyon biçimidir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında günlerin uzamaya başlamasıyla birlikte mevsimsel depresyonu olan bireylerin şikayetlerinde de artış görülür. Yaz depresyonundan korunmak için kişiler yaz tatilinde büyük beklentiler içerisine girmemelidirler. Ruh sağlıklarını besleyecek aktivitelere yönelmelidirler.
6- GÖZ HASTALIKLARI: Yaz mevsiminde sosyal aktiviteler, tatiller, gezmeler daha fazladır. Mikropların yayılmasına elverişli bir mevsim olan yaz mevsiminde hijyene çok dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalı ve yüz çevresine özellikle gözlere temas edilmemelidir.