Hafif bir tatlı olan güllaç, Ramazan ayının adeta vazgeçilmez tatlılarından biri olarak görülebiliyor. Çünkü düşük kalorisi ve enfes tadı ile birçok insanın tercihi olabiliyor. Öte yandan pratik bir şekilde hazırlanan güllaç tarifi de bulunuyor.
Güllaç tarifi birkaç malzeme ile pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. İşte güllaç tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekilde;
12 yaprak güllaç.
2 su bardağı şeker.
1,5 litre süt.
Çekilmiş ceviz.
2 yemek kaşığı gül suyu (tercihe bağlı).
Üst Kısmı için Gereken: Toz Antep fıstığı.
Güllaç tarifi için yukarıdaki malzemeler toparlandıktan sonra hazırlanış aşamasına geçilebilir. İşte güllaç tarifinin hazırlanışı;
Öncelikle süt ve şeker tencereye alınarak ısıtılır. Şekerlerin tamamen erimesi sağlanır. Ayrıca bu aşamada sütün çok fazla ısıtılmasına ihtiyaç duyulmaz.
Devamında süt oda sıcaklığında ılınmaya alınır. Ayrıca el yakmayacak şekilde ısıtıldıysa, tekrar ılınması için beklenmesine gerek olmaz. Çünkü süt kaynar ise tatlı hamur olur. Bu sebeple el yakmayacak şekilde olmalı.
Güllaç yaprağının parlak kısmı üst kısma gelecek şekilde ilki bir tepsiye koyulur.
Üzerine her yanı ıslanacak şekilde 1-2 kepçe süt koyulur.
6 güllaç yaprağı için aynı işlem yapılır. Ayrıca 6.kat ıslatıldıktan sonra bu kata ceviz serpilir ve üzerine diğer güllaç yaprakları da aynı şekilde ıslatılarak serilir.
Kalan şekerli süte 2 yemek kaşığı gül suyu eklenir ve tatlının üst kısmında gezdirilir. Bu noktada gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Devamında hazırlanan tatlı 2 saat kadar buzdolabında bekletilir.
Sonra tercihe bağlı olarak süslenerek servis edilebilir. Bu noktada Antep fıstıkları kullanılabilir. Ardından hazırlanan güllaç tarifi afiyetle tüketilebilir.