Oldukça basit gibi görülen çay demleme işlemi, lezzet konusunda çeşitleniyor. Kıvamında demlenen bir içeceğin lezzeti adeta damaklardan silinmiyor. Dünya üzerinde birçok toplumun kendine özel çay kültürü bulunuyor. Söz konusu kültürler; demleme şekli, çayın yaprağı ve sunumu gibi pek çok detaylardan oluşuyor. Bu nedenle tek bir demleme yönteminden bahsetmek çok doğru olmaz. Fakat Türkiye'de tercih edilen doğru yöntem için ustasından tarifi aldık.
Çay demlemenin birçok farklı metodu bulunuyor. Ustasından alınan çay tarifine göre söz konusu 4 aşama şu şekilde;
Doğru Seçim: İlk adım damak tadına göre çay seçmek. Marketlerde farklı özelliklerde olan birçok çay bulunuyor. Bu nedenle damağınıza uygun bir çay seçimi yapmanız gerekiyor.
Demleme Yöntemi: Çayın demlenmesi en önemli kısımlardan birini oluşturuyor. Çay demlik içerisinde kaynama noktasına ulaşmadan bir süre bekletilir. Akabinde 1-2 dakika ocak dışında bekletilir. Sonra demlemek için tekrar ocağa alınır.
Yoğunluk: Çay tadının yoğun olması isteniyorsa, tüm çay yapraklarının en dibe çökmesi sağlanır. Bunun için çay karıştırılır ve dibe doğru yönlendirilir. Su kaynadıktan sonra kısık ateşe alınır ve 15 dakika kadar bekletilir. Eğer fazla kaynarsa çayın tadı acı olur.
Aromalar: Karanfil çaya aroma verecektir. Karanfilin çayın demlenme aşamasında eklenmesi gerekiyor. Ayrıca tarçın ya da vanilya ekleyerek de çaya lezzetli bir aroma katılabilir.