Yüksek tansiyon innme ve felç gibi birçok hayati hastalığa neden olabilir. Bu nedenle beslenirken tansiyonu aniden yükselmeyecek şekilde beslenmek gerekiyor. İşte detaylar...
Kan basıncında oluşan oynamalar tansiyon hastalığını tetikler. Peki tansiyonu dengede tutan beslenme şekli nasıl olur? İşte detaylar...
"GİZLİ TUZDAN" UZAK DURUN!
Alışveriş yaparken beslenme etiketlerini dikkatlice kontrol edin. Uzman Diyetisyen Jamie Nadeau, "'%25 daha az sodyum' gibi etiketlerin genellikle yanıltıcı olduğunu, çünkü yalnızca ürünün orijinal ürününden daha az sodyum içerdiği anlamına geldiği konusunda uyarıyor. Ayrıca, birçok yüksek sodyumlu yiyeceğin tadı süper tuzlu olmadığını unutmayın diyen Nadeau, bazı ekmek, salata sosları gibi farkında olmadan tükettiğimiz besinlerle bolca tuz aldığımıza dikkat çekiyor.
YÜKSEK TANSİYONU ÖNLEMEK İÇİN LİF TÜKETİN
Uzman Diyetisyen Rhyan Geiger, mercimek, fasulye, kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi en sağlıklı yiyecekleri yemenin kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olacağını söylüyor. Bu gıdalar sadece lif içerikleriyle değil, aynı zamanda sağladıkları mikro besinler ve antioksidanlarla da kalp sağlığını destekliyor. Frontiers in Nutrition'da yapılan araştırmalar, artan lif alımını kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir.
Beslenme Uzmanı Lisa R. Young koruyucu olarak çok fazla tuz kullanma eğiliminde olan konserve yerine kuru formda makarna ve fasulye seçerek sodyum tüketiminizi azaltabileceğinizi belirtiyor. Kolaylık sağlamak için konserve fasulye ve sebze kullanmanız gerekiyorsa, sodyumu çıkarmak için önce su altında durulamanız gerektiğine de vurgu yapıyor. Virginia Tech'teki Gıda Analiz Laboratuvarı Kontrol Merkezi (FALCC) tarafından yapılan bir analiz , konserve sebzelerin ılık musluk suyuyla durulanmasının ve süzülmesinin sodyum içeriğini %9-23 oranında azalttığını tespit etti.
YEMEĞİ BAHARATLARLA TATLANDIRIN
Düşük sodyumlu pişirme, özellikle de damak tadı iyi olan biri için yemek hazırlarken ilk başta zor gelebilir. Eksik sodyumu maskelemenin bir yolu, yemeği otlar ve baharatlar gibi tuzsuz çeşnilerle bolca baharatlamaktır.
Nadeau, "Bir yemek iyi baharatlandığında, genellikle çok fazla tuza ihtiyaç duymaz" diyor.
Sarımsak, soğan, limon suyu, soğan kullanın ve baharat rafınızdaki taze-kuru otları ve tüm baharatları deneyin. Sarımsağın yemek masanızdaki tuzlu köpeği tatmin edeceğine ikna olmadınız mı? Pakistan'da yapılan küçük bir çalışmada, hipertansiyonu olan kişiler farklı miktarlarda tuzla hazırlanmış gıda örnekleriyle beslendi. Sonuçlar, katılımcıların ilave sarımsak içeren daha az tuzlu gıda örneklerini tercih ettiğini gösterdi.