Türkiye'de birçok evde çay tüketildiğini görmek mümkün oluyor. Ancak daha lezzetli bir çay tüketiminin gerçekleşmesi için çaydanlıklarda oluşabilen kireçlenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor. Nitekim zamana ve kullanıma bağlı olarak çaydanlıklarda kireçlenme problemi görülebilir. Bu da çayın kalitesini düşürebilir. Bunun yanı sıra kireçlenmeyi adeta sona erdiren bazı yöntemler de bulunuyor.
KİREÇLENMEYİ SONA ERDİREN 2 YÖNTEM
Çaydanlıklarda oluşabilen kireçlenme bazı yöntemler ile temizlenebiliyor. Nitekim söz konusu yöntemlerle çaydanlıklar daha temiz de olabiliyor. İşte kireçlenmeyi adeta sona erdiren 2 yöntem şu şekilde; limon tuzu, limon ve karbonat karışımı.
LİMON TUZU
Demliğin dibini kapatacak şekilde limon tuzu koyulur ve üzerine su eklenir. Kireçlenme oluşan çaydanlık yarısına kadar su ile doldurulduğunda kaynatılır. Yoğun kireçlenme oluşan çaydanlığın ortalama 20 dakika kadar kaynatılması önerilir. Kireçler çözülmeye geçtiğinde ocak kapatılır ve bir fırça ile çaydanlıkta bulunan kireçler temizlenir. Son olarak çaydanlık soğuk su ile durulanır ve kuruması için bırakılır. LİMON VE KARBONAT KARIŞIMI
Çaydanlığa 1 paket karbonat dökülür ve üzerine 1 adet limon birkaç parça haline getirilerek eklenir. Çaydanlığın yarısına kadar su ilave edilir (fazla eklenirse kaynama işlemi sırasında taşma olabilir). Sonra çaydanlık kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Devamında kireçlerin dakikalar içerisinde çözülmeye başladığı görülebilir.