Kayısı çekirdeği deyip geçenler bin pişman! Adeta şifa deposu...

Kayısı çekirdeği deyip geçenler bin pişman oldu. Adeta şifa deposu olarak biliniyor. Ülkemizde dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olduğu kayısı yüksek besin değerine sahip A, B, C, E vitamin içermesiyle sağlığa pek çok fayda sağlıyor. Yaş ve kuru olarak da tüketebilen bu meyvenin çekirdeğinin daha önce pek çok duyulmamış bir özelliği keşfedildi.

Ülkemizde Malatya ilinde yoğun olarak yetiştirilen kayısı ile ilgili bilinmeyen gerçek ortaya çıktı. Kayısı kadar çekirdeğinin de çok önemli faydaları olduğu tespit edildi. Yapılan son araştırmalara göre, çekirdeğin sağlık alanında pek çok alanda takviye gıda olarak kullandığına dair bilimsel çalışmalar yapılıyor. Meyvenin çekirdeğinden elde edilen amigdalin maddesinin kullanımının dünya genelinde artığı da tespit edilen çalışmalar arasında yer alıyor.

ADETA ŞİFA DEPOSU

Özellikle son dönemde kayısıyla birlikte çekirdeği de önemli bir gelir kapısı oluyor. Konu üzerinde yapılan çalışmalar çekirdeğin pek çok faydası olduğunu tespit etti.

TAKVİYE EDİCİ GIDA OLARAK DA KULLANILIYOR

İç ve dış piyasada yoğun rağbet gören meyvenin çekirdeği sağlık alanında takviye edici gıda olarak kullanmaya başlandı.

KULLANILMAYA BAŞLANDI

Meyvenin çekirdeğinden elde edilen amigdalin maddesinin kullanımının son dönemde arttığı görülüyor.

Sabahları 2 tane yemek karın yağlarını eritiyor

ÇEKİRDEĞİNDEN ELDE EDİLİYOR

Acı kayısı çekirdeğinden elde edilen bu madde Avrupa, Çin ve AB'de ilaç idaresinin onayı sonrası satışa sunuluyor.

YEMEK YAĞI OLARAK DA KULLANILIYOR

Uzak Doğu mutfağında kayısı çekirdeğinin özellikle mutfaklarda yemek yağı olarak kullanıldığı da biliniyor.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ

Malatya'da İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Yunus Önal'da yaklaşık 30 yıldır bilimsel çalışmalar ile acı kayısı çekirdeği üzerinde önemli buluşlara imza attı.

Malatya'da yetişen Hudayi türü kayısılarda yaptıkları araştırmalarda tespit ettikleri selenyumun saç dökülmesinde oldukça etkili olduğunu gördüklerini belirten Önal, bunun yanı sıra özellikle kozmetik alanında kullanılan kayısı çekirdeği yağının da altın değerinde olduğunu ifade etti.