IHA
Kış sebzelerinin antioksidan deposu olma özelliği var ve bazıları kansere düşman. Diyetisyen Gizem Akgül, kış aylarında kansere karşı koruyucu, antioksidan özellikler taşıyan, bolca vitamin içeren 5 gıda hakkında bilgi verdi.
KANSERE KARŞI BAL KABAĞI ÇEKİRDEĞİ
Bal kabağı çekirdeğinin protein, beta karoten, tokoferol ve PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri), E vitamini ve fenolik bileşikler bakımından zengin olduğunu aktaran Diyetisyen Akgül, bal kabağı çekirdeğinin faydalarını şöyle sıraladı:
"Bal kabağı çekirdeği fosfor, magnezyum, demir, çinko, potasyum, manganez mineralleri içermektedir. 100 gr bal kabağı çekirdeği yaklaşık; 6 gr lif ve 30 gr protein içermektedir. Lif içeriği sayesinde bağırsaklarınıza dost gıdalardan biridir. Antioksidan, inflamasyonlara karşı koruyucu, hiperglisemi kontrolüne yardımcı, inflamasyonlara, kansere ve prostat hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir."
"BAL, YÜZYILLARDIR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUMADA KULLANILIYOR"
Akgül, balın bağışıklık sistemini güçlendiren, antimikrobiyal, kansere karşı koruyucu özellik taşıdığını söyleyerek faydalarını şu şekilde anlattı:
"Bal öksürüğe iyi gelen, balgam söktürücü, boğaz ağrısı semptomlarının azalmasına yardımcı olan, içerdiği enzimler sayesinde sindirimi kolay, prebiyotik içeren, yaraların iyileşmesine yardımcı olan pek çok hastalığa karşı koruyan ve tedaviye katkı sağlayan fonksiyonel bir gıdadır. Bal içerdiği B grubu kompleks vitaminler ve C vitamini ile bağışıklığınızı destekler."
"BROKOLİ ÇOK FAYDALI ANCAK PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT EDİN"
Diyetisyen Akgül, brokolinin bağışıklık sistemini destekleyen fitokimyasallar ve antioksidan ile kansere karşı mücadeleyi güçlendiren glukosinolat bakımından oldukça zengin olduğunu dile getirdi. Brokoli ailesine brüksel lahanası, karnabahar, yer elması, kıvırcık, mor ve karalahanayı da ekleyen Diyetisyen Akgül, şunları aktardı:
"Brokoli lif, A,C ve K vitamini, polifenoller, potasyum, folat, demir gibi mineraller içermektedir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada brokolinin; domates, havuç, üzüm ve patlıcandan daha yüksek fitokimyasal içerdiği tespit edilmiştir. Brokolinin kansere karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır. Yüksek oranda C vitamini içerir. Ancak gıdalardan en iyi verimi almak için depolama, hazırlama ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklıkta C vitamini kaybı olmaktadır."
"ORTA KALORİLİ BİR VİTAMİN DEPOSU: KIRMIZI PANCAR"
Kırmızı pancarın karbonhidrat, nişasta, protein, vücut için gerekli aminoasitler, yağ asitlerini içeren, vitaminler ve mineraller açısından zengin, orta kalorili bir gıda olduğunun altını çizen Diyetisyen Akgül, bu gıdanın antioksidan, E, K, C ve A vitaminleri açısından zengin olduğunu, önemli oranda B vitamini ile ayrıca folik asit, magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, fosfor, çinko, demir içerdiğini söyledi. Doğal kırmızı gıda pigmentleri içeren, biyoaktif bileşikler açısından son derece zengin bir sebze olan kırmızı pancarın sağlığa olumlu etkileri bulunan betalain içerdiğini ve en güçlü antioksidan özelliklere sahip ilk on sebze arasında yer aldığını anlattı.
"GRİP OLDUĞUNUZDA ÖZELLİKLE TURP TÜKETİN"
Karnabahar, brokoli, lahana gibi turpgiller sınıfında yer alan sebzelerin pek çok hastalığa karşı koruyucu bulundurduğunu vurgulayan Diyetisyen Akgül, "Turp içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini de içeren turp, DNA hasarının önlenmesi için de önemli bir kök sebzedir. Hücrelerin yapısı üzerine olumlu etki gösterir ve kansere, virüs ve bakterilere karşı koruyucu etki gösterir. Özellikle gribal enfeksiyonlar gibi bağışıklığın desteklenmesi gereken durumlarda bağışıklığınızı desteklemek için turpu farklı şekillerde üzerine limon sıkarak, bal ile tatlandırarak da tüketebilirsiniz" diye konuştu.