Yumurta sarısı ve çörek otuyla süslenebilen kahvaltılık poğaça nasıl yapılır? Kulak memesi kıvamında olması gereken hamur için hangi malzemeler gerekir? İşte yanıtı...
Bayatlamayan poğaça 30 dakikada pişirilir. Bu tarifte 20 adet çıkıyor. Peki bayatlamayan poğaça nasıl yapılır?
BAYATLAMAYAN POĞAÇA TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Bayatlamayan poğaça içerisine malzemeler azar azar eklenmelidir. Tüm malzemeler iyice karıştırılmalıdır. Oda sıcaklığında olması gereken hamurun iyice kabarması için maya taze olmalıdır.
Hamuru için:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya veya 1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta
Un (yaklaşık 9 su bardağı)
Üzeri için:
Yumurta sarısı
susam, çörek otu (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
İlk olarak poğaçalarımızın hamurunuz hazırlıyoruz.
Yoğurma kabına ılık suyu dökerek içerisinde maya ve şekeri eritin.
Üzerine streç film örterek 5 dakika bekletin.
Sıvı yağı, yoğurt, tuz ve yumurtayı ekleyerek karıştırın.
Unu yavaş yavaş ekleyerek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurumuzu mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur kabının kapağını kapatarak kalın bir örtü ile sıcak kalmasını sağlayacak şekilde bir saat dinlendirin.
Süre sonunda hamuru bir kaç kez yoğurarak havasını alın.
Poğaçalarımızı şekillendirelim ve pişmeye hazırlayalım.
Hamurunuzun mayası geldiğinde dilediğiniz gibi şekil vererek içerisine sıvı yağ eklediğiniz yumurta sarısını üzerine sürün.
Dilerseniz benim gibi Hamurdan parçalar kopartıp rulo şeklinde açarak düğüm atabilirsiniz.
Daha kolay şekil verebilmek için tezgahınıza az miktarda un serpebilirsiniz.
Dilerseniz üzerine susam, çörek otu ekebilir, içerisine peynir koyabilirsiniz.
Bayatlamayan poğaçalarımızı fırına sürüyoruz.
185 derecede ısıttığınız fırında altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Bu miktardaki malzemelerle ile 20 adet poğaça elde edebilirsiniz. Afiyet olsun..