AA
Batı tipi beslenmeyle Akdeniz tipi beslenme hep tartışılır. Peki, hangisi daha sağlıklı?
AA'ya açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydan Ercan, yağ, şeker ve yüksek enerji içeren Batı tipi beslenmenin hastalıklara yol açabildiğini söyledi.
BATI TİPİ BESLENMENİN ZARARLARI
Sağlıksız beslenmenin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini aktaran Ercan, Batı tipi beslenmenin zararlarını şöyle anlattı:
"Genel beslenmemize baktığımızda kış aylarında da bağışıklık sistemimizi beslenmemizle güçlü tutmalıyız. Hastalıklara karşı dirençsizliğe en başta Batı tipi beslenme anlayışı neden oluyor. Yağdan, şekerden ve enerji değeri açısından yüksek ancak vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerinden düşük çok rafine edilmiş besinlerin tüketilmesi hastalıklara kapı aralıyor."
AKDENİZ TİPİ BESLENMENİN FAYDALARI
Akdeniz tipi beslenmeyle vücudun direncinin artırılabileceğini işaret eden Ercan, Akdeniz tipi beslenmenin faydalarını şöyle anlattı:
"Biz bir Akdeniz ülkesiyiz ve tüm dünya Akdeniz tipi beslenmenin peşinde. Ülkemiz dört mevsimi yaşıyor ve bitki kaynağımız çok geniş, sadece bilinçli şekilde kullanmamız gerekli.
Tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi vücudumuz için çok faydalı. Tahıllar enerji kaynağımızdır ve bütün sinir sistemimiz için B grubu vitaminleri içerir.
Aynı zamanda lif kaynağıdır ve bağırsaklarımızı düzenler. Sebze ve meyveler antioksidan, mineraller ve vitaminler açısından zengindir. Kuru baklagiller ve tahıllar son derece önemlidir.
Bağırsak sağlığı açısından bu besinler çok değerli. Bizim direncimizi sağlayan mikroorganizmaların büyük bir kısmı kendi mikro floramızda yani bağırsak içeriğimizde bulunur."