Türk yemek kültürünün temel taşlarından biri olan çorba pek çok farklı çeşitte bulunuyor. Birçok kişinin farklı favori listesi bile mevcut. Farklı damak tatlarına göre çeşitli malzemeler kullanılarak hazırlanan çorbalar, besin değeri açısından oldukça zengin. Birçok hastalığa şifa kaynağı olan lezzet, iftarda da sevenlerini yalnız bırakmıyor.
İftarda şifa kaynağı olarak görülen pek çok lezzet bulunmaktadır. Sizler için en fazla tercih edilen çorbaları araştırarak tariflerini hazırladık.
Besin değeri açısından pek çok tattan önde olan tarhana; sodyum, kalsiyum, potasyum, A ve C vitamini olarak oldukça zengindir. Kurutarak hazırlandığı için içerisinde sebze, et ya da farklı malzemeler eklenerek farklı tatlar elde edilebilir. Fakat sade tüketimi de fayda sağlamaktadır.
Tarhananın glisemik indeksi düşüktür. Bu sebeple hipertansiyon, diyabet ve obezite hastalarının beslenmelerinde de kullanılmaktadır. Ek olarak fermantasyon sonucu oluştuğundan dolayı probiyotik özelliği de bulunmaktadır.
MALZEMELER
3 adet domates rende
1.5 çorba kaşığı tarhana
Tuz, karabiber, pul biber, nane
Tereyağı
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
3 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Salça ve rende domates biraz zeytinyağı ilavesi ile kaynatılır.
Ilık su aracılığıyla açılan tarhana ilave edilir.
Tuz, pul biber, karabiber, sıcak su ilavesi ile pişirmeye bırakılır.
İçerisine 2 diş sarımsak eklenir.
Haşlanmış tavuğun suyu ile elde edilen bu tarif, hastayı ayağa kaldırmaya yatkındır. Protein açısından oldukça zengin olan çorba, iltihaplı hücre oluşumunun önüne de geçmektedir. Kırmızı ete göre daha düşük yağ oranı barındırmaktadır. Bu nedenle kolesterol değeri yüksek kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca koroner kalp hastalığı ve kalp krizi risklerini de azaltır.
MALZEMELER
200 gram tavuk göğsü
1 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay bardağı tel şehriye
TERBİYE İÇİN GEREKENLER
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı un
HAZIRLANIŞI
Tavuk eti tencereye alınır ve tuz eklenir.
Üzerini geçecek seviyede su eklenir ve haşlanmaya bırakılır. Haşlanma esnasında ara ara köpükler temizlenir.
Tavuk haşlandıktan sonra suyun içerisinden alınır ve tavuk suyu süzgeçten geçirilerek bir kenara ayrılır.
Soğumasının ardından didiklenir.
Çorba pişirilecek tencereye; tavuk suyu, sıcak su ve didiklenmiş tavuk etleri eklenir.
Kaynamasının ardından tel şehriye ilave edilir.
Terbiye işlemi için limon suyu, normal su ve un çırpılarak tencereye ilave edilir.
Kısık ateşte ara ara karıştırılır ve pişirmeye bırakılır.
Şehriyeler pişmeye yakın kıvama geldiğinde nane, tuz ve isteğe bağlı olarak pul biber ile karabiber serpilir.
Ortalama 5 dakika daha kaynadıktan sonra içmeye hazır hale gelir.