IHA
Karantina sürecinde evde geçirilen zamanlar kilo artışına sebep oldu. Yaz aylarının gelmesiyle de bu kiloların hızlı verilmesi çabalarına karşı uzmanından uyarı geldi. İşte sağlıklı kilo vermenin püf noktaları...
İHA'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Hüdanur Ulutürk, kilo vermede çok başvurulan düşük kalorili, tek gıdalı sağlıksız ve medyatik diyet programlarına karşı uyarılarda bulundu.
HIZLI KİLO VERDİREN MEDYATİK DİYETLERE DİKKAT!
Kontrolsüz hızlı ağırlık artışı ve yaz aylarına girerken hızlı kilo kaybetme isteği ile verilen ilk refleksin sağlıksız ve medyatik diyet programlarını uygulama yönünde kendini gösterdiğini belirten Ulutürk, bu tarz diyet uygulayanlara karşı uyarılarda bulundu.
Tek gıda diyetlerinin sağlıksız sonuçlar verdiğine dikkat çeken Ulutürk, şunları söyledi:
“Özellikle sıkı egzersiz ile birlikte uygulanan çok düşük kalorili diyetlerin, tek gıda diyetlerinin, yetersiz ve dengesiz beslenme programlarının bireylerin vücut analizlerinde sağlıksız sonuçlara sebep olduğu bilinmektedir. Bu programlar sonucunda; bel çevresinde ve yağ oranında bir değişme olmadan hızlıca kas ve su kayıpları meydana gelmektedir. Bireylerin vücut direncini azaltan, ilerleyen dönemde farklı kronik hastalıklara temel oluşturan, Yo-yo sendromu ile hızlıca verilen kiloların tekrar hızlı ve kalıcı artışına sebep olan sağlıksız beslenme programlarının yerine yeterli ve dengeli beslenme programları desteklenmelidir. Hızlı kilo kaybının yerine ise kontrollü kilo kaybı hedeflenerek ömür boyu sağlıklı beslenme bilinci oluşturulmalıdır.”
SAĞLIKLI KİLO VERME NASIL OLMALIDIR?
Diyetisyen Hüdanur Ulutürk, sağlıklı bir beslenme programında neler olması gerektiği konusunda şunları önerdi:
“Sağlıklı beslenme programında; karbonhidrat, protein ve yağın tüketim düzeyinin dengeli olması, posa, vitamin, mineral ve antioksidanın yeterli alımı etkin rol oynar.
Savunma mekanizması elemanlarından olan antikorların işlevini gerçekleştirebilmesi ve kasların gelişiminin sağlaması adına et, peynir, yumurta, süt, yoğurtla kaliteli protein alımı sağlanmalıdır.
Enerji metabolizmasının başlıca kaynağı olan karbonhidratın yeterli düzeyde alımı sağlıklı bir beslenme programında büyük önem taşır.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına lif oranı yüksek sebze, meyve, tahıllı ürünler ve kurubaklagiller ile bağırsak florası desteklenmelidir.
Şeker, yağ ve tuz içeriği yüksek besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı, metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlamak, halsizlik ve yorgunluğu en aza indirebilmek için en az 10-12 bardak su içilmelidir.
Düzenli fiziksel aktivite ile desteklenen sağlıklı beslenme programı sonucunda, ömür boyu kontrollü kilo aralığı ve güçlü bağışıklık sistemi sağlanarak beden sağlığını korumak mümkündür.”