Herkes yanlış biliyor araştırmalar doğrusunu söylüyor! Yumurta tüketmek kolesterol yüksekliğine neden oluyor mu?

Yüksek kolesterol birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Kolesterol hastaları genelde yumurtaya mesafeli yaklaşıyor. Peki vitamin deposu yumurta sanıldığı gibi kolesterolü yükseltir mi? İşte yanıtı...

Yumurta B12 deposu ve kalsiyum zengini. Ancak yüksek kolesterol hastaları yumurtadan uzak duruyor. İşte kolesterole dair araştırma ve sonuçları...

KOLESTEROL NEDİR?

Yumurtaları diyetinizden çıkarmanız gerekip gerekmediğine geçmeden önce, kolesterolün ne olduğunu anlamak önemlidir.

Kolesterol, karaciğer tarafından üretilen yağlı bir bileşiktir ve vücudun düzgün çalışması için ona ihtiyacı vardır. Kolesterol , vücut tarafından sindirim için safranın yanı sıra D vitamini ve östrojen ve testosteron gibi steroid hormonları üretmek için kullanılırken hücre zarlarının bütünlüğünü ve akışkanlığını korumaya yardımcı olur ( 1 ).

Yani karaciğer kolesterol üretiyorsa, bu kolesterolün vücutta olması gerektiği anlamına gelmez mi? Evet, ancak kolesterolü yüksek yiyecekler (yumurta, kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve kızarmış yiyecekler) vardır ve tüketildiğinde, bunun kolesterol seviyelerini yükseltebileceği ve bunun da birkaç soruna neden olabileceği konusunda fikir birliği vardır.

Kolesterol ile ilgili sorun, kalp sağlığı üzerindeki etkisine iner. Kardiyovasküler hastalık dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ederken, riskini artıran her şey yoğun bir şekilde inceleniyor.

2 TÜRLÜ KOLESTEROL

İki genel kolesterol türü vardır ve bunlar düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesteroldür.

Kolesterol bir kötü adam olarak lanse edildiğinde, bunun nedeni "kötü" kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolün etkileridir. Yüksek LDL kolesterol düzeylerinin kalp krizi ve felç riskini artırdığı kanıtlanmıştır, çünkü bu birikim atardamarları daraltan ve kanın vücutta etkili bir şekilde akmasını inanılmaz derecede zorlaştıran plaklar oluşturur.

HDL kolesterol ise "iyi" kolesteroldür ve bunun nedeni kolesterolü emerek karaciğere geri taşıması ve bunu yaparken kalp hastalığı ve felç riskini azaltmasıdır.

YUMURTA SAĞLIKSIZ MI?

Kolesterol hakkında biraz bilgimiz olduğuna göre, yumurtadaki varlığının onu sağlıksız bir kahvaltı yemeği yapıp yapmadığını tartışmanın zamanı geldi.

Belirtildiği gibi, kolesterolü yüksek gıdalar vardır ve tüketildiğinde bu gıdalar vücuttaki kolesterol seviyelerini artırarak potansiyel olarak gelecekte sorunlara neden olabilir. Ancak, o kadar basit değil.

Circulation'da yayınlanan 2020 tarihli bir araştırmaya göre, diyet kolesterolü ile kardiyovasküler hastalık riskinin artması arasında önemli bir bağlantı yoktur. Aslında, Amerikan Kalp Derneği'nden (AHA) gelen aynı çalışma, günde bir bütün yumurta yiyebileceğiniz sonucuna bile vardı. Genel faydaları nedeniyle sağlıklı yaşlı yetişkinler için günde iki yumurta bile onayladılar.