Muz, dünyadaki en yaygın meyvelerden biri olarak biliniyor. Sağlığa birçok açıdan faydası da bulunuyor. Bir muzda ortalama 100 kalori bulunuyor. Karbonhidrat oranının yüksek ve lif oranının az olmasından dolayı bir porsiyon muz, ortalama üç porsiyon elmaya denk gelebiliyor. Bu nedenle söz konusu meyve aşırı tüketildiğinde bazı olumsuz etkileri beraberinde getirebiliyor.
Muz kabuğunda ''tiramin'' olarak adlandırılan bir madde yer alıyor. Migren ağrısı yaşayanlar için tiraminin olumsuz etkisi olabileceği söyleniyor. Bu nedenle tiraminden uzaklaşabilmek için ilgili meyveyi soyarken liflerinin tamamının soyulmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Söz konusu meyvenin kabuğu birçok ülkede atıştırmalıkların içinde yer alıyor. Bu nedenle uzmanlar söz konusu meyve kabuklarını tüketmeden önce dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Potasyum barındıran muzun kalp sağlığına faydalı olduğu biliniyor. Fakat fazla muz tüketilmesi, hiperkalemi geliştirebiliyor. Kanda oldukça yüksek potasyum olması anlamına gelebilen hiperkalemi; kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp atışı ve geçici felce neden olabiliyor. Fakat söz konusu durum, ilgili meyvenin çok fazla tüketilmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Yetişkin bireyler için günde 3.500 mg potasyum gerekiyor. Bir muzda ise ortalama 450 mg potasyum bulunuyor.
Söz konusu meyvedeki maddelerden biri de ''triptofan'' olarak adlandırılıyor. Triptofan, zihinsel süreçlerin ve reaksiyon süresinin yavaşlamasına neden olabilir. İlgili meyve kas rahatlamasına yardımcı olan magnezyum da içerdiğinden dolayı, sabah tüketildiğinde uyku gelmesine neden olabilir.