Elma sirkesi doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal elma sirkesi tarifini Prof. Dr. Canan Karatay sevenleriyle paylaşıyor. Peki elma sirkesi nasıl yapılır? Doğal elma sirkesinin püf noktaları neler?
Sirkeler doğal ve doğru yapıldığı taktirde güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Yararlı mikro organizmalar sınıfına giren probiyotikler bağırsaklarımızı sağlıklı bir şekilde çalıştırarak metabolizmamızı güçlendirir, hastalıklara oran direncimizi arttırır. Özellikle evde yapacağınız sirkeler tam bir şifa deposudur ve bir çok sağlık sorununa iyi gelmektedir, peki ev yapımı sirke nasıl yapılır?
Prof. Dr. Canan Karatay bizlere ev yapımı sirkenin püf noktalarını ve hazırlanışı hakkında geniş bilgiler veriyor.
CANAN KARATAY USULÜ DOĞAL SİRKE TARİFİ
Karatay hocanın ev yapımı sirke hakkındaki yorumları ise şöyle;
Dışarıdan maya katmak yada dışarıdan sirke katmakla yapılan sirkeler gerçek ve doğal değildir, bunların içerisinde yeterli probiyotik bulunmamaktadır. Ev sirkesi çok önemli, yalnız doğal olması ve ilaçlanmaması gerekiyor. Sirke hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kullanılan ürünün mayalanması için zaman vermek gereklidir, meyve canlı bakterisini üretmesi en az 6 ayı bulmaktadır.
DOĞAL SİRKE TARİFİ
Bu yazımızda elma sirkesinin ev yapımı tarifini vereceğiz ancak hatırlatmakta fayda var, tüm meyvelerin turşusunu yapabilirsiniz.
Malzemeler
Organik 2 kilo elma
2 kaşık çiçek balı
Kavanoz ( Kullanılacak ürünlerin cam olmasına özen gösterin )
Hazırlanışı
Elmaları güzelce yıkadıktan sonra içindeki çekirdekleri çıkararak 4 veya 5 parçaya bölün.
Kabuklarını soymadan kavanozun içine doldurup kapak seviyesine kadar su ile doldurun, içerisine bir 2 kaşık bal ilave edin ve karıştırın. Bal olarak çiçek balı tercih edin kestane veya kekik balları kuvvetli bileşenlere sahip oldukları için sirke içindeki iyi bakterileri yok edecektir.
Hazırladığınız bu karışımı bir tülbent ile kapatın, oda sıcaklığı 20 derecenin altına düşmeyecek şekilde 2 ay boyunca bekletin.
Kavanozun bulunduğu ortamda oda parfümü, çamaşır deterjanı gibi kimyasallar kullanılmaması gerekiyor.
2 ay sonunda ise sirke kendi anasını oluşturacaktır, oluşan bu sirke anası cam bir kase içerisine alınarak suyu süzülür ardından hazırlanan sirke suyu ve ana aynı kavanoza koyularak 3 ay daha aynı ortamda bekletilecek.