Hastalıklara yakalanmak istemiyorsanız vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketilmeli. İşte bazı sağlık sırları...
SIVI TÜKETİMİ
Hayatımızın her anında olduğu gibi mevsim geçişlerinde de su tüketimi çok büyük bir öneme sahip olmaktadır. Havaların soğumasıyla su ihtiyacında azalmalar olabilmektedir. Günlük en az 2-2,5 litre su tüketimine dikkat edilmeli, içilen her bir bardak çay/kahve başına fazladan bir bardak su tüketilmesi gerekmektedir.
BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ
Bir öğünde bütün besin gruplarının tüketilmesi hem daha uzun süreli tokluk sağlayacak hem de vücudun ihtiyacı olan makro ve mikro besin öğelerinin karşılanmasını sağlayacaktır.
VİTAMİN-MİNERAL TÜKETİMİ
Yumurta, süt, balık, havuç, kayısı, domates, ıspanak, brokoli, kabak gibi besinler A vitamini açısından zengindir ve günlük beslenmeye dahil edilmelidir.
Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu gibi besinlerde C vitamini ve antioksidan açısından zengin olması sebebiyle bağışıklığın güçlendirilmesine destek olacaktır.
E vitamini açısından zengin olan fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, avokado gibi besinler bağışıklığı desteklemektedir.
Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar bağışıklığın güçlendirilmesini sağlayan magnezyum açısından zengin besinlerdir.
Vücut direncinin arttırılmasını sağlayan çinko kaynakları ise; et, karaciğer,balık, süt, yumurta, hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstıktır.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan selenyumu bolca içeren deniz ürünleri, kırmızı-beyaz et, mantar, ay çekirdeği, susam, yumurta, esmer pirinç, mercimek ,yağlı tohumlar beslenmeye dahil edilmelidir.