Beyin ve zeka gelişiminde en etkili besin olarak duyuruldu! Uzmanlar 'Kolin'i çocuklara önerdi

Kolin yakın zamanda keşfedilen bir besin. 1988 yılında İngiliz Tıp Enstitüsü tarafından 'gerekli besin maddesi' olarak kabul edilen kolin beynin işlevlerini geliştirmesi açısından çok önemli bir göreve sahip. Bu besini vücudumuz bir miktar üretse de ihtiyacımızı karşılaması ve beyin gelişimi için bazı gıdalara başvurmamız gerekiyor.

aksam.com.tr

Uzmanlar, kolinin bir çocuğun hayatının ilk 3 yılında beyin gelişimi için kritik önemde bir besin olduğunu söylüyor. Peki, beyin gelişiminde bu kadar değerli kolin hangi besinlerde bulunuyor? İşte detaylar...

BEYİN İÇİN EN İYİ BESİN KAYNAĞI: KOLİN...

Yapılan araştırmalar günde üç yumurta yemenin, kadınların hamilelik sürecinde bebeklerinin beyin gelişimi için önemli bir besin olan kolini yeterli miktarda sağlayabileceğini ortaya çıkardı. Fakat uzmanlar hamilelik çağındaki kadınların sadece yüzde 7'sinin yeterince kolin aldığı açıkladılar.

Araştırmalar birçok kadının hamilelik dönemin çocuğun beyinin gelişimi için hayati önem taşıyabilecek hamilelik besini olan kolini yeterince alamadığını gösteriyor. Uzmanlar hızlı bir diyet sistemiyle annelerin ihtiyaç duyduğu maddeyi almasının mümkün olduğunu belirtiyorlar.

North Carolina Üniversitesi beslenme uzmanı Dr. Steven Zeisel toplum tarafından az bilinen temel besin kolinin çocukların beyin gelişiminde kilit öneme sahip olduğunu vurgularken, birçok çocuğun anne karnında ve ilk birkaç yılda bu besinden uzak kaldığını belirtmekte.

BİLİM ADAMLARI TARAFINDAN KEŞFEDİLDİ

Daily Mail'de yer alan habere göre, kolinin beyin gelişimi için gerekli olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarken, çocuğun anne karnı ve doğumdan sonra anne sütüyle bu besini elde edebileceği uzmanlar tarafından söyleniyor.

Dünyada birçok çocuğun bu besinden yeterince almadığı açıklanırken, çocuklarda besinin eksikliği nedeniyle bilişsel testlerde daha kötü puan alma ve dikkat eksikliğine yol açtığı söylenmekte.

Zeisel, ilk üç yılın çocukların beyin gelişiminde çok önemli olduğunu belirtirken, bu dönemde kolin beynin düzgün gelişmesini sağlıyor. Eğer yeterli miktarda beslenemeyen çocukların hayatının geri kalanında bu eksikliği yaşayacağı kesin olarak dile getiriliyor.

Yeterli kolin alamayan çocukların okul performansı düşüyor.

Gelişim döneminde beyni oluşturan kök hücreler koline ihtiyaç duyar. Bu süre içerisinde besin elde edinilmezse beyin yapısı normal şekilde oluşamaz.

Zeisel ayrıca, erken yaşlarda yeterince kolin almayan çocukların yarık damak sorunu yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar hamile bir kadının her gün en az 450 mg besin almasının hayati olduğunu vurgularken, 900 mg besinin ideal olduğunu açıklıyor.

KOLİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Dana ciğeri (85 gramında 356 miligram)

Yumurta (1 büyük yumurtada 147 miligram)

Biftek (85 gramında 117 miligram)

Tavuk göğsü (85 gramında 72 miligram)

Somon balığı (85 gramında 71 miligram)

%1 Yağlı Süt (250 mililitresinde 43 miligram)

Vanilyalı Yağsız Yoğurt (220 gramında 38 miligram)